Sfantul Patrick (385 – 461) a fost un misionar romano-crestin, care este recunoscut drept patronul si protectorul Irlandei sau apostolul Irlandei. Acesta a slujit atat bisericii ortodoxe, cat si anglicane si luterane.
La varsta de 16 ani a fost capturat de irlandezi si luat ca sclav, unde a fost silit sa lucreze timp de zece ani, inainte ca acesta sa evadeze. Acesta a scapat de sub robia Irlandei si s-a intors la familia sa.
Si-a indreptat credinta catre Dumnezeu si, dupa cativa ani, s-a intors ca episcop, unde a slujit peste nordul si vestul Irlandei. Dar de abia in secolul 7, Sfantului Patrick i-a fost acordat titlul de Sfant.
A fost nominalizata data de 17 martie drept ziua cand se celebreaza Sfantul Patrick, zi care se celebreaza atat in Irlanda, cat si in lumea larga.
Sfantul Patrick a lasat in urma doua scrisori, Declaratia si Scrisoarea catre soldatii din Coroticus, prin care lasa lumea sa inteleaga viata de misionar. Viata pe care a dus-o, dupa ce a fost sechestrat si dus in Irlanda, unde a invatat limba, obiceiurile si detaliile cu privire la religia irlandeza originara, a fost descrisa in Confessio.
Ziua de 17 martie se sarbatoreste, dupa cum am mentionat, in Irlanda si in afara ei. Este o zi ce se poarta in suflet, spun irlandezii. Se organizeaza parade, activitati pentru copii, pentru adulti, se canta si se danseaza pe muzica irlandeza, iar unele orase mari isi coloreaza apele verzi, cum ar fi Chicago, Washington sau Londra.
Daca ti-ai propus sa vizitezi Dublinul pe data de 17 martie, atunci vezi Cum sa sarbatoresti Sf.Patrick in Dublin.
Amuletele si bijuteriile celtice au fost facute dintr-o varietate de materiale, cum ar fi metal, pietre, scoici sau perle, dar cel mai semnificativ, trifoiul.
Multi se intreaba de ce este trifoiul floarea nationala a Irlandei, dar raspunsul este de natura religioasa. Cand Sfantul Patrick a devenit preot si a inceput sa slujeasca si sa raspandeasca credinta lui Dumnezeu, a explicat paganilor despre Sfanta Treime cu ajutorul trifoiului. Ziua Sfantului Patrick a devenit, astfel, asociata cu tot ce inseamna si este reprezentativ pentru Irlanda: verde si auriu, trifoi, noroc, dar pentru cei care sarbatoresc aceasta zi, este pentru a ajuta misionarii din intreaga lume.
Traditia irlandeza spune ca trifoiul aduce noroc celui ce gaseste o astfel de floare, mai ales daca este gasita intamplator. Irlandezii spun ca trifoiul cu patru foi reprezinta: speranta, credinta, iubire si noroc. Acesta a fost interpretat drept o amuleta protectoare.
Nu este nici o poveste reala care sa sustina istoria simbolurilor celtic, ci este o poveste din folclor, transmisa din generatie in generatie de secole. Un simbol general al imbinarii tesaturii celtice poate fi exprimat ca suprapunerea, in repetate randuri, a vietii spirituale cu cea fizica.
Pandantivele, bratarile, inelele, cerceii si peste tot unde este imprimat modelul celtic este inteles ca si calea ce nu se termina niciodata, adesea spus ca reprezinta "continuitate, dragoste si credinta". Daca luam de partea noastra stiinta, aceasta afirmatie este putin plauzibila, dar daca incercam sa gasim o altfel de explicatie, putem sa intelegem si partea mitica a intregii explicatii.
Demult, perlele irlandeze erau considerate cele mai frumoase din lume, iar Sfantul Patrick avea tot timpul la el, un lant de perle, ceea ce a facut ca acel lant sa fie unul din simbolurile Sfantului Patrick.