Asia si Ziua Alba
Ziua Alba este o sarbatoare comuna pentru Japonia, Taiwan si Coreea de Sud. Dupa ce in data de 14 februarie se sarbatoreste Sfantul Valentin – femeile fac cadouri barbatilor cu aceasta ocazie – peste exact o luna de la aceasta data, pe 14 martie, se serbeaza Ziua Alba, data la care femeile primesc cadouri din partea barbatilor. In Taiwan se sarbatoreste, in plus, si data de 7 iulie, data la care barbatii fac cadou trandafiri iubitelor lor. Astfel, cu un singur trandafir rosu iti declari dragostea, 99 de trandafiri proclama dragostea vesnica si 108 trandafiri reprezinta o cerere in casatorie.
In Japonia femeile fac cadou de Sfantul Valentin tuturor barbatilor ciocolata – acest obicei reprezinta succesul al unei strategii de marketing al companie care fabrica ciocolata. Iar barbatii trebuie ca in schimb sa ofere un cadou de culoare alba care sa coste de trei ori mai mult decat ciocolata primita de ei. Echitabil, nu?
In Coreea exista, pe langa Ziua Alba, si cea de 14 aprilie, numita si "Ziua Neagra", dedicata celor singuri care se intalnesc pentru a manca o varietate de taitei negri numiti Jajang.
Obiceiuri romantice
In Danemarca, de exemplu, exista obiceiul ca barbatii sa trimita biletele femeilor de Sfantul Valentin, biletele semnate doar cu atatea puncte cate litere are numele sau. Iar daca femeia reuseste sa descifreze numele necunoscutului care se gandeste la ea va primi, in schimb, un ou de Paste in Vinerea Mare.
In Scotia se spune ca prima persoana de sex opus intalnita in aceasta zi pe strada devine partenerul tau de Sfantul Valentin.
Iar in Estonia si Finlanda aceasta zi este mai mult dedicata prietenilor si nu doar persoanelor iubite, in timp ce in Suedia, de exemplu, este o sarbatoare numita Alla hjärtans dag ( Ziua Inimilor), in care se pune accentul pe cadouri romantice.
In Brazilia, de exemplu, se serbeaza Dia dos Namorados in data de 12 iunie, in ajunul Zilei de Sfantul Anton din 13 iunie, sfant protector al cuplurilor de indragostiti. Exista si un obicei pe care fetele il mai practica cu o zi inainte de aceasta sarbatoare, acela de a scrie numele baietilor pe care ii plac pe bucatele de hartie pe care le impaturesc, urmand ca in 12 iunie sa aleaga un biletel, acela fiind alesul lor sau cel cu care se vor casatori.
Iar in Romania sarbatoarea indragostitilor este Dragobetele, care se serbeaza in data de 24 februarie, considerata si prima zi a primaverii si ce in care si pasarile isi aleg perechea.
Conform unui sondaj realizat de un producator de prezervative in jurul acestei date se vand cu pana la 20 – 30 la suta mai multe prezervative decat in restul anului. Si, conform Business Insider, cele mai multe teste de sarcina se vand in luna martie. Cauza si efect, nu?
Ce va place si ce nu va place la aceasta sarbatoare? Cum vi se par traditiile celorlalte popoare?