1) Chiar daca de pe masa de Craciun nu pot lipsi sarmalutele, friptura de porc, piftia, ciorba de perisoare sau cozonacul, acestea trebuie consumate in cantitati moderate, mai ales daca ati tinut post o perioada mai lunga. In mod normal, trecerea de la alimentele de post la cele bogate in proteine, lipite si glucide trebuie sa se faca progresiv, dar acest lucru se intampla rar.
2) Pentru a evita riscurile de gastrita, enterocolita sau disfunctii biliare este bine sa nu consumati la o singura masa o cantitate foarte mare de alimente sau sa combinati foarte multe feluri de mancare.
3) Inainte de a gati carnea, trebuie indepartate toate urmele albe de grasime. Carnea impanata contine multa grasime saturata care se depune foarte usor in organism si, de asemenea, duce la cresterea lipidelor din sange (trigliceride si colesterol – periculoase in special in cazul persoanelor cu boli cardio-vasculare).
4) Puteti inlocui friptura de porc cu cea de curcan intrucat aceasta are o valoare calorica mai scazuta. In plus, carnea de curcan amelioreaza dispozitia deoarece contine mult triptofan, precursor al serotoninei, care ofera stare de bine si scade apetitul.
5) Carnea trebuie asociata cu legume de orice fel pentru aportul de glucide si fibre care faciliteaza absorbtia grasimilor si tranzitul intestinal. De asemenea, trebuie consumate produse ce cresc aciditatea gastrica (suc de fructe, otet), pentru ca proteinele se digera mai usor in mediul acid.
6) Mezelurile si afumaturile care contin foarte multa sare nu sunt recomandate in cantitati mari persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.
7) Pentru prepararea sarmalelor sau a perisoarelor nu cumparati carne deja tocata, ci pregatiti-o singuri din pulpa de porc sau de vita foarte slaba.
8) Zaharul si alcoolul sunt glucide care, in afara aportului energetic, nu contin niciun element nutritiv. Organismul nostru poate sa functioneze perfect fara niciun gram de zahar rafinat. Cozonacul si celelalte dulciuri care sunt servite la masa de Craciun, pe langa zahar, contin si cantitati mari de grasimi (unt sau margarina), lapte, cacao, faina, ceea ce le transforma in alimente complexe cu aport caloric foarte mare; de aceea acestea trebuie consumate in cantitati mici, doar pentru a va satisface o placere. Este bine sa inlocuiti dulciurile cu fructele care au un continut glicemic mediu. Zaharul din fructe (fructoza) este diluat in cantitati mari de apa si fibre, amestecat cu vitamine si minerale, ceea ce face ca trecerea lui in sange sa se faca in timp mai indelungat. Fibrele solubile actioneaza asupra nivelului glicemiei si colesterolului din sange, in timp ce fibrele insolubile (in cantitate mica) maresc volumul bolului alimentar si ii faciliteaza tranzitul spre intestinul gros.
9) Apa trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul).