Atunci când şampoanele din comerţ eşuează, şampoanele antimătreaţă cumpărate de la farmacie pot avea succes. Trebuie să ţinem cont, însă, că şampoanele antimătreaţă nu sunt toate la fel, aşadar poate fi nevoie să experimentaţi până când găsiţi unul care funcţionează pentru dumneavoastră.
Dacă produsul pe care aţi început să îl folosiţi vă provoacă mâncărime, usturime, roşeaţă sau chiar arsuri, opriţi imediat utilizarea acestuia.
Citeşte mai multe articole din secţiunea Specialişti feminis.ro!
Trebuie să ţinem cont că mătreaţa poate fi legată de proliferarea de ciuperci puţin agresive sau pur şi simplu de uscăciune severă atunci când pacienţii suferă de alte dermatite sau psoriasis. Cu toate acestea, mătreaţa este martorul cel mai frecvent al dermatitei seboreice.
Există totodată o percepţie populară cum că dermatita seboreică, părul gras şi mătreaţa se agravează dacă ne spălăm părul şi scalpul des, dar această afirmaţie este doar parţial adevărată şi numai în anumite situaţii descrise mai departe.
Mătreaţa asociată cu părul gras
Dacă ne-am spăla pe cap numai cu apă atunci când suferim de mătreaţă şi par gras, sebumul nu va fi îndepărtat de pe suprafaţa scalpului şi de pe firul de păr, aşa că rezultatul va fi de o foarte scurtă durată şi, pe termen lung problema se va agrava din cauza acumulării de ulei şi proliferării de ciuperci (Malassezia).
În această situaţie, cel mai indicat este un şampon seborecorector şi seboregulator folosit mai intensiv în primă fază şi apoi pe termen îndelungat, cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână. În prima fază, este posibil să fie necesară folosirea unui şampon antifungic, pe bază de ketoconazole, zinc pyrithione, sulfură de seleniu, etc. Sunt necesare spălări mult mai frecvente decât dacă am avea un scalp cu nivel normal de ulei.
Mătreaţa asociată cu un scalp şi par uscat
Dacă mătreaţa este uscată, fină, asociată cu un scalp şi par uscat, apa singură sau evitarea spălării vor agrava uscăciunea, descuamarea şi, în final, vor permite proliferarea de ciuperci care se vor multiplica treptat. În aceste situaţii, vom avea nevoie de un şampon antifungic pentru o perioadă de câteva săptămâni şi apoi de un şampon pentru păr şi scalp uscat, restructurant folosit pentru întreţinere.
Mătreaţa şi dermatita seboreică
Dacă suferim de dermatită seboreică inflamatorie şi folosim un şampon agresiv, astringent care irită scalpul, problema se va agrava cu siguranţă. În aceste cazuri, vom avea nevoie de tratamente combinate, antiinflamatorii, precum cele pe bază de tar, şi şampoane antifungice pe o perioadă mai lungă.
De multe ori, este nevoie de o vizită la medicul dermatolog atunci când problema este destul de severă. Nu în puţine cazuri, problemele scalpului precum mâncărimea, roşeaţa, descuamarea, mătreaţa pot fi datorate unei boli mai serioase, psoriazisul.
În acest caz, apar şi placi groase şi inflamate la nivelul coatelor, genunchilor, alte regiuni ale corpului, modificări ale unghiilor, dureri articulare. Există forme foarte subtile de psoriasis care necesită diagnostic de siguranţă din partea medicului dermatolog.
Aşadar, deşi mătreaţa este o problemă care se poate trata acasă, atunci când rezultatele nu apar este indicată consultarea medicului dermatolog. Pentru cazurile de mătreaţă cu adevărat dificile, poate fi necesară utilizarea unui şampon cu prescripţie sau medicamente topice.
Nu în ultimul rând, să nu uităm că această problemă poate reprezenta un simptom al unei afecţiuni mai periculoase, astfel încât o examinare la medicul specialist este mai mult decât binevenită.
Dr. Laurenţiu Vlădău este Specialist Dermatologie şi Venerologie Hebra Dermatologie.