Oamenii se raporteaza diferit la alegeri. Unii aleg inainte de orice prima varianta, cea mai simpla si mai la indemana. Altii raman intr-o stare generala de letargie inante de a fi obligati sa aleaga. Altii prefera sa nu stie despre faptul ca sunt in situatia de a alege. Altii raman pasivi si asteapta sa decida altcineva pentru ei. Modul de raportare este diferit fata de alegere si asta face sa nu exista o varianta corecta de alegere.
O situatie mai inedita este alegerea tarii, a orasului sau o cartierului. Alegerea presupune in primul rand existenta a doua variante, a cel putin doua variante daca ar fi sa fim mai exacti. Asta ar insemna ca ar exista mai multe tari, orase sau cartiere in care o persoana poate sa aleaga sa fie. Cineva imi spunea ca pana cand nu s-a decis sa se mute in tara in care locuia, nu a reusit pana atunci sa isi faca prieteni, sa isi gaseasca un serviciu. S-a nascut in Romania, a copilarit in Romania si s-a mutat intr-o tara din nordul Europei mai tarziu. Dar in tot acest timp se gandea sa se mai intoarca in tara natala. A facut si o tentativa in acest sens si a constatat ca nu se simte bine. S-a intors in nordul Europei iar dupa ce a luat in sufletul sau decizia ca aceasta este tara lui, cu alte cuvinte pana nu a ales-o ca locul sau nu a reusit sa faca prea multe.
Aceasta istorie foarte reala descrie alegerea ca pe ceva interior care nu are deloc de-a face cu criterii pragmatice, reale ci de un proces interior complicat in care decizia de a alege cumva nu este nicidecum rodul unei intamplari, ci consecinta unui lung travaliu. Dar aspectul important este faptul de a alege sa fii intr-o relatie cu ceva iar acest lucru este stabil. Decizia nu este nici ceva impulsiv si nici ceva aleator. Este consecinta unei constructii psihice. In cazul acesta era problema locului in care sa traiasca. Dar pentru a putea locui in nordul Europei, era necesar sa renunte la tara lui natala Romania. Astfel de situatii sunt extrem de frecvente. In problema migratiei este o problema obisnuita cu care, intr-un fel sau altul se intalnesc toti romanii care emigreaza precum si imigrantii din Romania si de oriunde din lume. Dar aici problema este pusa in cuvinte nete, este o problema majora pentru ca apare ca fiind evidenta. Nu intotdeauna problema alegerii este atat de net pusa, uneori are nenumarate nuante care ascund chiar faptul ca este o alegere.
Cum este, de exemplu, decizia de a fi intr-o relatie sau nu. Aceasta nu este o alegere directa, ci mai curand lucruri care sunt indirecte si pri n care o persoana incearca sa se situeze pe un plan incurcat. In cazul tarii alegerea este data de „obiectele” valoroase. Ca este vorba de serviciu, ca este vorba despre persoane dragi, ca este vorba despre o stare de spirit, orice este important pentru o persoana devine un element de decizie fundamental.
Lucrurile se complica cand vorbim despre persoane pentru ca dispare aceasta abordare generala cu multe elemente. Daca pentru un medic este important sa traiasca din medicina, atunci va alege cu usurinta un post de medic in Franta. Aceasta alegere odata luata presupune ca el este pus in situatia sa se desparta de locurile care sunt importante pentru el, de persoanele importante din Romania si de ceea ce reprezinta Romania pentru el. Dar acest lucru este posibil daca el se decide sa se mute acolo. Daca motivatia lui este mai curand pecuniara, atunci el alege Romania ca tara a lui si va cauta sa isi rezolve problemele financiare cu scopul de a se intoarce.
Oricare strategie este buna atat timp cat exista o motivatie clara intr-o directie sau alta. Problema autentica apare atunci cand medicul nostru va alterna intre cele doua pozitii – la un moment dat va dori sa se intoarca iar saptamana viitoare va incerca sa se stabileasca in Franta. Va imaginati cum se va raporta el insusi la asta precum si persoanele apropiate lui atat din Romania cat si din Franta?