Vine un moment in viata fiecarei femei cand afla ca va fi mama, moment a carei semnificatie, pentru cele mai multe dintre noi, reprezinta inceputul unei perioade de rasfat, cand toate interdictiile sunt eliminate si poftele trebuie satisfacute.
Cateodata se ajunge chiar la ideea “trebuie sa mananci pentru doi”, nu de alta, dar bebelusul trebuie sa creasca frumos si sanatos, asa ca mamica lui are voie sa-si faca de cap.
Doamnelor, nu mai folositi ca scuza sarcina ca sa va satisfaceti toate placerile si poftele culinare, ci mai degraba fiti atente sa aveti o greutate usor sub cea ideala inainte sa ramaneti insarcinate. Pe parcursul graviditatii, incercati sa mancati sanatos si numai pentru o singura persoana!
Mancatul non-stop a tot ceea ce ne trece prin cap nu are nicio legatura cu buna dezvoltare a copilului, ci reprezinta doar o dezinhibare a tuturor dorintelor mamei, notiunea de dieta fiind incompatibia cu sarcina.
Principalul aliment care trebuie suplimentat este LAPTELE. Trei cani de lapte in plus pe zi asigura un aport suplimentar de 10-16 proteine de calitate superioara, 900 miligrame de calciu si 300 de calorii (pentru laptele cu 1,5 grasime).
Viitoarele mame trebuie sa satisfaca o nevoie crescanda de vitamine, minerale si oligoelemente, mai ales in ceea ce priveste consumul de calciu, fier si magneziu. Fierul se gaseste in organele de vita, carne, peste, galbenus de ou, legume verzi cu frunze, leguminoase, fructe uscate, cereale si paine integrale.
Trebuie sa impartiti ratia alimentara zilnica in trei, chiar patru mese, fara sa sariti peste vreuna. Daca vi se face brusc foame, trebuie sa va abtineti mai ales de la produsele de patiserie, dulciuri, arahide si alte nimicuri de rontait. Mancati mai degraba fructe sau un iaurt.
Pentru a va acoperi necesarul de calciu, trebuie sa consumati produse lactate, iaurturi, branza de vaci si branzeturi la fiecare masa.
Fructele si legumele vor raspunde nevoilor crescute de vitamine si minerale. Ele vor furniza fibrele necesare pentru restabilirea tranzitului intestinal adesea incetinit in aceasta perioada.
Glucidele sunt furnizate de cereale, paine, paste, cartofi si alte legume feculente.
Atentie! Produsele dulci, bomboanele, prajiturile, ciocolata, si dulceata trebuie sa fie consumate cu moderatie.
In ceea ce priveste lichidele pe care trebuie sa le beti: apa inainte de orice, sucurile de fructe proaspete si lapte. In schimb, evitati sucurile acidulate si alte bauturi indulcite artificial... cat despre cafea si ceai, trebuie sa le reduceti la maxim.