De asemenea, pentru o acoperire cât mai mare, sesiuni de bronz trebuie să dureze câte 20-30 de minute pe fiecare parte a corpului (dorsal, ventral și pe laterale), dar nu trebuie neglijate pauzele de umbră.
Regula de aur este moderația. Expunerea prelungită la soare, chiar și cu loțiune de protecție solară, poate fi dăunătoare. Alege produse care conțin oxid de zinc și dioxid de titan pentru protecție împotriva razelor UVA și UVB, pe care trebuie să le aplici cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare. Operațiunea trebuie repetată mai ales în primele ore de expunere.
Pentru a pronunța bronuzl ste bine să consumăm alimente bogate în caroten (pro-vitamina A), cum sunt morcovii, cartofii dulci, ardeii roșii, spanacul, salata verde, varza kale, broccoli sau pepenele galben.
Un surplus de licopen, un antioxidant care crește rezistența la stresul oxidativ produs de razele UV asupra pielii se găsește în roșii, grepfrut roz, pepene verde sau caise uscate.
Bronzul înseamnă, în esență, o agresiune asupra pielii și se știe că razele UVA și UVB o îmbătrânesc prematur, crescând riscul de cancer.
„Am fost, într-adevăr, echipați de natură cu o barieră împotriva acestor procese – secreția de melanină – dar acest scut este proiectat pentru expunerea limitată la soare, de zi cu zi, nu pentru ore întregi petrecute pe plajă. Producția de melanină este setată să se oprească după un anumit interval de timp de expunere continuă la razele ultraviolete – 2-3 ore – în funcție de fototipul fiecărei persoane. După acest moment, pielea nu mai reușește să se apere și apar arsurile” explică Ema Bucur, farmacist și specialist BioSunLine, pentru avantaje.ro
Sunt indicate cremele cu factor FPS peste 30, chiar FPS 50 pentru persoanele cu o nuanță a pielii foarte deschisă. Așa-numitul FPS 30 filtrează până la 97% din razele UVB, cele responsabile cu arsurile pielii, iar produsele cu FPS 50 – până la 98%.
„Din păcate, indicele de protecție înscris pe ambalajele produselor se referă de cele mai multe ori numai la acțiunea împotriva razelor ultraviolete de tip B; cele de tip A, responsabile pentru îmbătrânire, cu efecte puternice asupra colagenului din piele, sunt filtrate numai de produsele care menționează acest lucru pe etichetă în mod expres. Printre cele mai bune sunt produsele care conțin oxid de zinc și dioxid de titan deoarece sunt substanțe ecran care blochează absorbția UVA și UVB, dar sunt inestetice la aplicarea locală deoarece lasă o peliculă albă pe piele” adaugă Ema Bucur, farmacist și specialist BioSunLine.
Alimentația optimizează bronzul. Alimentele pot fi un aliat bun în demersul către un bronz frumos, cu grijă pentru sănătate, pentru că pot genera producția a două tipuri de substanțe protectoare:
Un surplus de melanină, pentru a-ți crește rezistența la agresiunea razelor UVA și UVB. Pentru aceasta, consumă alimente ce conțin caroten (pro-vitamina A), ce dă un impuls producției de melanină: morcovi, cartofi dulci, ardei roșii, spanac, salată verde, varză kale, broccoli, pepene galben.