Cati dintre voi nu au apelat cel putin o data la un prieten, la site-uri de specialitate, la reviste si la forumuri pentru a obtine raspunsuri la intrebari stanjenitoare? Desi un sfat este intotdeauna binevenit, opinia specialistului ramane cea mai importanta, in special atunci cand vorbim despre contraceptie.
Contraceptia a dus, de-a lungul timpului, la nasterea a numeroase mituri. Medicii ginecologi au observat ca, indiferent de varst?, multe femei au conceptii eronate referitoare la eficienta si efectele metodelor de contraceptie folosite. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic obstetrica-ginecologie in cadrul Clinicii Sapiens din Capitala ne ofera insa opinia specialistului in ceea ce priveste aceste probleme.
I: In ultima vreme pilulele au intrat pe lista neagra a femeilor care doresc ca in viitorul apropiat sa aiba copii. Este reala legatura dintre pilule si infertilitate?
R: Este vorba despre o conceptie total gresita a unui numar mare de femei. Sub pilule, ovarele stau in repaus, fara a exista ovulatie. Orice femeie se naste cu un num?r de foliculi care nu pot fi inmultiti cu medicamente. Femeile care iau pilule nu au acel numar de 5-6 foliculi pe care ii pierd in fiecare lun?, ei ramanand mici, in ovare. Atunci cand administrarea de pilule este oprita, ovarele incep sa foloseasca foliculii, insa au sute de foliculi in plus. Acesta este motivul pentru care se considera ca femeile care iau pilule intra la menopauza mai tarziu, deoarece inca mai au foliculi. Cand acesti foliculi se epuizeaz?, femeia ajunge la menopauz?.
I: Spermicidele sunt metode contraceptive tot mai cautate de catre tineri deoarece se considera ca sunt sigure si nu afecteaza sanatate. Este adevarat?
R: Aceasta este o conceptie fals?, deoarece atat spermicidele cat si spalaturile vaginale nu sunt metode sigure, riscul unei sarcini fiind foarte mare. De fapt, dusul dupa actul sexual este inutil, deoarece spermatozoidul are o viteza foarte mare de ascensiune.
I: Steriletul a pierdut tot mai mult teren in fata unor metode mai moderne de contraceptie, in principal deoarece se considera ca provoaca rani la nivelul colului uterin. Este justificata o astfel de afirmatie?
R: Studiile din ultimii ani au aratat ca femeile pot apela la sterilet chiar daca nu au avut o nastere, deoarece acesta nu provoaca rani la nivelul colului, asa cum se credea inainte. Singura reactie pe care o poate provoca steriletul este prelungirea ciclului menstrual.
I: Se mai folosesc in Romania metode contraceptive traditionale?
R: Desi metodele moderne de contraceptie – prezervativul (14%) si pilulele (14%), au castigat o foarte mare notorietate, in Romania femeile inca mai folosesc metode contraceptive naturale. Este vorba despre un procent de 17% dintre femei, care folosesc metoda calendarului, coitus interruptus si chiar clasicele spalaturi vaginale cu lamaie si otet.