Fie ca este vorba de prieteni dragi sau de membrii familiei, ii poti impresiona cu un platou de prajituri delicioase si un pahar de vin. Afla cum poti sa pregatesti prajituri de poveste, pe care invitatii tai le vor tine minte tot anul urmator.
Blaturi pufoase
* Grasimea este ingredientul care face blatul pufos si il ajuta sa ramana asa mai multe zile. Indiferent ca pregatesti un pandispan sau un aluat de cozonac, este recomandat sa folosesti margarina de buna calitate cu peste 70% grasime.
* Faina, si ea de cea mai buna calitate, trebuie sa fie bine cernuta si tinuta in prealabil la cald.
* Separarea oualor se face cu atentie, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus in albus, fiindca risti ca spuma de albus sa nu iasa. In plus, bolul in care bati albusurile trebuie sa fie perfect degresat.
* Blatul de chec si cel de tort se pun in cuptor cat inca sunt aerate, adica imediat ce dupa ce au fost pregatite.
* Aluatul de cozonac se pregateste intr-o camera cu temperatura constanta si apoi se lasa la crescut la cald.
* Atunci cand lasi prajitura la copt, cuptorul trebuie sa fie deja incalzit.
* Nu deschide usa cuptorului in timpul coacerii, fiindca blatul se poate lasa!
Creme delicioase
* Pentru creme delicioase, scoate margarina din frigider cu 15 minute inainte de pregatire, iar apoi amesteca usor cu o lingura de lemn pana capata consistenta cremoasa.
* Daca in reteta sunt si oua, acestea trebuie incorporate complet, ca sa nu se taie crema. Adauga ouale intotdeauna peste ingredientele calde.
* Pentru a controla mai bine caldura, prepara crema la bain-marie.
* Cat timp crema este pe foc, amesteca incontinuu, ca sa eviti formarea cocoloaselor.
Citeste si: Reteta zilei: Tort de morcovi si portocale, pentru Revelion