Preturile produselor in Orientul Mijlociu si in Asia sunt crescute in mod intentionat si, desi sunt turisti care le cad in capcana si sunt dispusi sa plateasca un pret de cinci ori mai mare, sunt si altii care negociaza “la sange” reusind sa achizitioneze produsul dorit aproape pe gratis.
Daca vrei ca negocierea sa se incheie cu succes, tine cont de aceste lucruri:
- Mai intai asigura-te ca negocierea e un obicei local. N-are nici un sens sa incerci sa negociezi intr-un magazin de ceasuri elvetiene.
- Magazinele gestionate de guvernele locale au preturi fixe, prin urmare nu te chinui sa negociezi. La fel, in supermarketuri sau la biletele de transport.
- Intreaba cat costa daca esti hotarata sa cumperi. Obiceiul compararii preturilor nu e privit cu ochi buni peste tot.
- Amabilitatea este unul dintre ingredientele unei buni negocieri. Supararea sau agresivitatea nu-ti vor aduce succesul scontat.
- In unele tari, in timpul negocierii ti se vor oferi ceai, cafea sau dulciuri. E un fel de “spaga” pentru a nu tine la pret, dar nu ceda in fata acestor gesturi de curtoazie : nu ai nici o obligatie daca le accepti.
- In momentul in care incepi negocierea si faci o oferta, tine-te de ea. Onoarea e o chestiune de principiu. A-ti retrage o oferta e un gest rusinos.
- Daca esti adus la magazinul respectiv de catre o alta persoana – un sofer sau un ghid, ia in calcul ca pretul final e mai mare, fiindca acea persoana isi va primi un mic comision.
- Daca vanzatorul refuza sa mai negocieze e posibil ca pretul respectiv sa fie corect.
- Daca vei cumpara mai mulet articole, pretul ar trebui sa fie mai mic.
- Pari dezinteresata. Vanzatorul iti va observa fiecare miscare si mimica si va profita de eventualele slabiciuni.
- Daca vanzatorul devine obraznic, paraseste magazinul. Te afli acolo ca sa-i faci un serviciu, nu ca sa fii insultata.
- Asteapta-te la presiuni. Exista multe tactici care sa te faca sa cedezi. Ti s eva spune ca privitul nu costa nimic dar odata ajunsa in magazin... vei fi asaltata. Pastreaza-ti controlul si, atata vreme cat tu nu ai facut o oferta, nu esti obligata sa cumperi.
- Asteapta-te sa fii mintita in legatura cu calitatea sau originaliatatea produselor.
- Nu te lasa impresionata de lucruri colaterale gen : „am o familie numeroasa” sau ”statul ne ia taxe uriase”. Acestea fac parte din trucurile negocierii.
- Pregateste-te sa pleci din magazin sau sa nu cumperi ceea ce-ti doresti. Daca nu cazi de acord cu un pret, n-are sens sa prelungesti discutiile.
- Daca nu vrei sa cumperi, spune asta de la inceput. Spune-i vanzatorului ca vei veni a doua zi si ca acum doar te uiti.
- In fine, nu uita ca negocierea e o activitate placuta, care se face cu zambetul pe buze. Asa ca lasa orice gand rau la usa.