Grasimile rele sunt cele saturate (predominant de origine animala care se gasesc in carnea grasa, produsele din carne, branzeturi grase, unt, etc) sau cele trans (obtinute prin hidrogenarea partiala a grasimilor vegetale si sunt continute de produsele de patiserie, mancarea tip fast-food, snacks-uri, prajeli, etc).
Grasimile care au efecte benefice pentru organism sunt cele nesaturate, care la randul lor sunt impartite in monosaturate (ulei de masline) si polinesaturate (maioneza, nuci, alune, fistic, peste gras, uleiuri vegetale gen de rapita, in, floarea soarelui, porumb, margarina tartinabila, etc.) In general, grasimile bune scad nivelul colesterolului in sange (in special Omega 6), oferindu-i in acelasi timp organismului energia de care are nevoie si ajutand la o mai buna asimilare a vitaminelor liposolubile, A, D, E, si K.
Principala concluzie formulata la „Reuniunea Internationala a Expertilor in Nutritie”, care a avut loc in perioada 1-2 februarie 2009 la Barcelona, a fost aceea ca, in alimentatie, calitatea grasimilor consumate are o importanta majora de aceea trebuie sa incercam sa introducem in meniul nostru cate mai multe grasimi benefice pentru organismul nostru. Iata cateva recomandari pentru introducerea usoara a grasimilor bune in alimentatie:
1. O lingura de ulei vegetal (de floarea soarelui, de masline) adaugata la salata o va face mai gustoasa, dar si mult mai nutritiva, deoarece grasimile ajuta la o mai buna asimilare a vitaminelor si antioxidantilor (lycopen) de catre organism.
2. O alta varianta prin care putem introduce in alimentatie uleiurile vegetale este margarina tartinabila de calitate. O felie de paine cu astfel de margarina poate furniza o cantitate importanta de grasimi bune (inclusiv de acizi grasi esentiali) si de vitamine liposolubile (A, D, E).
3. O mana de nuci, de fistic, migdale sau seminte de floarea soarelui (preferabil neprajite) pot completa necesarul de grasimi bune dintr-o zi.
4. Consumul de peste gras odata sau de doua ori pe saptamana (preferabil la gratar sau la cuptor).