Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Si copiii viseaza urat?

Visele sunt un travaliu de elaborare onirica extrem de important pentru psihicul uman si pentru nevoia fiecaruia de a se detensioan, de a descarca diferite reziduuri cotidiene.

Freud spunea despre vis ca este “calea regala de a ajunge la inconstient”. Adica o cale catre ceea ce nu este constient, catre ceea ce nu intelegem sau nu capata o semnificatie pentru noi, dar care este foarte important pentru functionarea noastra.

Ca si adultii, si copiii viseaza destul de mult si folosesc visele in acelasi scop.

Copiii traiesc o multitudine de experiente noi, de trairi si sentimente contradictorii, ceea ce adesea lasa urme destul de greu de elaborat. Lucruri pe care le-au vazut, pe care le-au simtit, asupra carora s-au intrebat sau despre care au auzit pot genera confuzie, deruta, uimire, spaima, teama sau dezgust.

Capacitatea lor de a vorbi despre ele, de a le pune in cuvinte si a le exprima este foarte scazuta pentru ca ceea ce prevaleaza la varstele mici este trairea, afectul. Nu au inca posibilitatea de a le elabora, de a le gandi, de a le transforma.

Visele sunt o modalitate importanta de a elabora si de a prelucra anumite trairi sau situatii ce s-au petrecut si au avut un impact si o rezonanta afectiva puternica. In special pentru copii, care nu au capacitatea de a exprima si de a intelege de ce ii afecteaza anumite situatii sau evenimente care le provoaca teama, confuzie, furie, suferinta, visele sunt o incercare de a descarca tensiunea.

Cosmarul denota o traire de angoasa, de spaima iar repetarea lui pe aceeasi tema sau pe teme variate ne comunica nevoia copilului de a da un sens acelei trairi.

Copiii percep anumite situatii din viata lor ca fiind de neinteles, grele sau de nesuportat si visul reprezinta o incercare de a le intelege sau de a le elabora. De aceea, adesea ei se trezesc brusc, speriati, tipand sau urland, ingroziti sau facand pe ei si uneori refuza sa adoarma la loc de spaima.

Este bine sa incercam sa ii ajutam sa exprime ceea ce simt, sa ne spuna cum este cand se trezesc asa si in masura in care pot sa ne povesteasca ce au visat. Atunci cand refuza sa ne spuna ce viseaza ne arata ca visele au un continut extrem de angoasant si ca sunt foarte speriati. Pe de alta parte, teama si anxietatea lor creste tocmai pentru ca nu pot vorbi despre ele.

Uneori pot fi evenimente sau situatii care s-au petrecut in familie si care au fost suficiente de agitate sau de conflictuale sau care au produs suferinta familiei.

Copiii au nevoia sa li se vorbeasca, sa fie si ei parte a trarilor familiei pentru ca si ei impart aceeasi atmosfera, resimt aceleasi stari si este foarte greu pentru ei sa nu le explice nimeni ce se intampla.

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 2

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Opris Alina (08.06.2009, 11:04)
Cosmarurile apar in somnul oricarui copil cand si cand. Desi visele urate nu apar de obicei pana in jurul varstei de 3 ani, copilul se poate trezi ocazional in timpul noptii transpirat si speriat din cauza unui vis urat.

Somnul oricarui om parcurge 4 faze care se succed continuu in decursul noptii: de la moleseala, la un somn superficial, la somn profund, apoi urmand faza de somn REM (“rapid eye movement” ceea ce inseamna miscari rapide ale globilor oculari).

Faza de somn REM este extrem de importanta deoarece in timpul ei au loc visele- atat cele fericite, cat si cele nefericite. In timpul viselor pleoapele se misca, copilul da din maini si din picioare, frecventa respiratorie creste si bataile inimii se intensifica- semn de participare activa a creierului la vis.

Este important de stiut ca daca copilul se trezeste din vis exact in timpul somnului REM, isi aduce aminte perfect ce anume a visat. Deci, copiii viseaza tot timpul, dar daca nu se trezesc in aceasta faza a somnului nu isi amintesc ca au visat.

Cosmarul se petrece tot in timpul somnului REM, dar dupa acesta, copilul se trezeste dominat de sentimente de teama, anxietate, chiar teroare.

Imaginatia si creativitatea copilului il fac extrem de vulnerabil la vise cu multa actiune. De obicei, somnul copiilor este afectat de intamplarile petrecute peste zi, in orele de reverie, care-i furnizeaza “materialul” pentru vise.

Majoritatea copiilor viseaza monstri si balauri din desene animate, povesti sau filme; viseaza ca mama, tata sau unul din bunici moare, ca insectele invadeaza Pamantul si ii mananca sau ca pica in gol de la inaltime. Toate aceste vise se coreleaza cu intamplarile de peste zi, subconstientul copilului fiind stimulat.

Daca parintele observa ca odorul sau are un vis urat care nu-i da pace, repetandu-se in fiecare seara, el trebuie sa incerce sa-si dea seama ce i se intampla micutului peste zi si sa afle ce anume ar putea produce cosmarul.

Se poate intampla cateodata ca micutul sa aiba un cosmar care se repeta in fiecare seara. Poate ca din cauza lui, copilul nu va mai vrea sa mearga la culcare, si mai ales sa doarma singur pentru ca ii va fi teama ca va avea din nou cosmarul. Astfel nu se va odihni cum trebuie si intreaga lui activitate din ziua urmatoare va fi afectata.

Ce e se poate face pentru a inlatura cosmarurile?

Pentru a-i asigura ingerasului un somn odihnitor, parintele trebuie sa ii limiteze accesul la programe TV sau jocuri video care infatiseaza violenta sau la povesti inspaimantatoare si sa incearce sa-i explice totodata ca visele urate nu sunt reale, ci ca e ca si cand s-ar uita la un film.

Somnul va fi mai dulce daca un copil are o activitate intensa in timpul zilei si va fi mai obosit seara, iar o canuta de ceai sau lapte inainte de culcare ii va asigura linistea de care are nevoie pentru un somn odihnitor si fara cosmaruri.

Unii copii se culca mai linistiti daca li se lasa o lumina aprinsa sau usa la camera deschisa. Eventual parintele poate sa-i citeasca ceva dragut copilului si sa stea cu el pana ce adoarme; in niciun caz copilul nu trebuie luat in camera parintilor, deoarece se va invata sa doarma cu ei si va refuza sa mai doarma singur in camera lui.

In ziua urmatoare, parintele nu trebuie sa incerce sa afle fiecare mic detaliu al cosmarului, obligandu-l pe micut sa isi aminteasca lucrurile inspaimantatoare petrecute. Daca doreste, copilul va povesti singur, de buna voie ce anume se petrecea in visul sau urat. O metoda eficienta pentru a il ajuta sa treaca peste cosmarurile care il afecteaza este sa ii spui micutului sa isi imagineze el cum ar vrea sa se termine visul. Trebuie sa isi imagineze un final fericit, final asupra caruia el are controlul.
Răspunde-i
laura iacob (05.06.2009, 14:55)
cauzele cosmarurilor nu se stiu foarte sigur dar cu siguranta ca si copii au vise mai putin placute. din pacate nu putem preveni acest lucru asa ca cel mai bine este sa fim langa ei atunci cand se trezesc pentru a ii linisti. din pacate cei mai mici nici macar nu ne pot spune ce au visat si de aceea trebuie sa ii strangem in brate pentru a intelege ca suntem lannga ei.
Răspunde-i
Spune-ţi părerea
Alte articole din Aventuri in Tara Piticilor
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
29 mar