Intr-o seara ne plimbam in parc. Imi aduc si acum aminte cum din senin am izbucnit in plans si i-am spus ca nu mai stiu ce simt… de fapt nici macar nu stiam daca mai simteam ceva. M-a strans in brate, mi-a spus ca el va ramane alaturi de mine atata timp cat imi voi dori lucrul asta, iar apoi m-a intrebat ce imi doresc sa facem. Eu i-am spus ca am nevoie de timp pentru mine, sa imi clarific sentimentele. A urmat inevitabil o "pauza"… perioada in care simteam ca imi este extrem de dor de el si totusi, parca ceva nu era la locul sau.
Dupa un timp am ales sa reluam relatia. El era inca acolo, asa cum imi promisese, dar am descoperit cu timpul ca nu a existat o a doua sansa, cel putin pentru noi. Este ca atunci cand se rupe o veriga din lant… il poti "innoda" dar nu va mai fi niciodata la fel. Asa ca ne-am despartit… poate de vina am fost eu atunci cand am ales sa fug decat sa ii dau voie sa ma ajute sa-mi clarific sentimentele sau poate ca pur si simplu asa a fost sa fie si s-ar fi intamplat oricum mai devreme sau mai tarziu.
Asta e povestea mea si mi-am dorit sa ti-o impartasesc si tie, la fel cum mi-am dorit sa iti prezint si parerea unui psihoterapeut despre "pauzele" in relatii. Cea care mi-a raspuns la intrebari se numeste Roxana Niculescu de la clinica A&C Consiliere psihologica si Psihoterapie.
Ce inseamna "pauza"?
"In principiu o pauza intr-o relatie de cuplu inseamna o perioada de criza. Unul dintre parteneri sau ambii nu mai fac fata relatiei, nu mai obtin satisfactie, doresc altceva sau pe altcineva. Sentimentul de obisnuinta aferent oricarei relatii poate fi atat securizant cat si periculos pentru binele mers al unei relatii. O pauza poate oferi o noua perspectiva asupra relatiei, poate clarifica indeciziile si poate insemna de asemenea o despartire", spune Roxana Niculescu. Lucrurile se schimba de la caz la caz. Depinde cum privesti tu aceasta perioada de pauza, depinde de cum o priveste si partenerul tau si depinde de cum amandoi decideti ca ea sa se desfasoare. „Un cuplu poate ajunge la concluzia ca despartirea este cea mai buna solutie din mai multe motive: lucrurile care uneau cuplul s-au modificat de-a lungul timpului si nu mai coincid, a aparut o alta persoana sau obisnuinta a diminuat sentimentele de iubire".
Relatie dupa "pauza"?
"In urma unei pauze partenerii pot sa-şi clarifice dorintele si sa se intoarca in relatie mai maturi si cu mai multa hotarare. In functie de ceea ce sta la baza reimpacarii, relatia se poate cladi mai puternic sau poate eşua din nou. Daca partenerii decid sa se impace datorita unor sentimente de frica, teama de nou, fara sa-si rezolve problemele de cuplu, atunci mai devreme sau mai tarziu acestea vor interveni din nou", arata psihologul. Poate ca tu vei fi mai norocoasa decat am fost eu sau poate ca vei invata din greseala mea si nu o vei face la randul tau. E important sa stii ca nimic nu e batut in cuie si ca o pauza in relatie nu trebuie sa insemne neaparat si despartirea definitiva de partenerul tau. Maturitatea voastra in gandire si puterea de a va rezolva problemele cu calm si intelegere conteaza foarte mult.
Cea mai eficienta solutie – comunicarea
"Comunicarea reprezinta cea mai buna modalitate de rezolvare a problemelor in cuplu. Certurile, furia, depresia conduc la adancirea sentimentelor de frustrare si, pe langa sentimentul de usurare momentana, nu ajuta la realizarea unei relatii constructive. Am cunoscut si situatii in care pauza a condus la despartire si situatii in care partenerii s-au maturizat si au reluat relaţia. Depinde de modalitatea in care fiecare a căutat sa işi analizeze comportamentul şi gândurile in perioada de pauza. Intr-un cuplu, incăpăţânarea, orgoliul, intrasigenta nu pot conduce la o relaţie sănătoasă."
Asadar, totul sta in mainile tale si ale partenerului tau. Cel mai bine este sa nu treci niciodata prin experienta asta, dar daca totusi se intampla, sper sa privesti dintr-o perspectiva constructiva propunerea lui de a lua o pauza si sa treceti peste ea fara repercusiuni pe termen lung.