E drept că organismul unei cămile foloseşte tot soiul de mecanisme pentru a profita din plin de orice picătură de apă pe care o poate găsi, însă cocoaşa unei cămile nu este folosită pentru a depozita apă.
Aşadar, de ce au cămilele cocoaşă?
Cocoaşa unei cămile este, de fapt, folosită pentru a depozita grăsime.
"Cămilele se confruntă cu sezonul uscat, când apa şi mâncarea sunt greu de găsit. Când mâncarea este la discreţie, cămilele mănâncă atât de mult încât caloriile suplimentare ajung să fie depozitate la nivelul cocoaşei, iar animalul poate supravieţui perioade lungi fără să se hrănească. Cu o cocoaşă plină, o cămilă poate rezista şi patru sau cinci luni fără mâncare. Când cămilele folosesc toată grăsimea acumulată, cocoaşa se dezumflă ca un balon până când mănâncă din nou suficient de mult pentru ca aceasta să se umfle.", a explicat Rick Schwartz, supraveghetor şi purtător de cuvânt al Grădinii Zoologice din San Diego.
Potrivit specialiştilor, puii de cămilă nu se nasc cu aceste cocoaşe şi nici nu dezvoltă depozitele de grăsime cât timp primesc energie de la mamă, întrucât laptele de cămilă, asemănător cu laptele uman, este bogat în nutrienţi şi este suficient pentru a asigura supravieţuirea. Cocoaşa se dezvoltă, totuşi, în decursul primului an de viaţă, astfel încât puiul să poată supravieţui primului sezon uscat.
De ce depozitează cămilele grăsimea la nivelul cocoaşei?
Majoritatea animalelor depozitează grăsimea fie la nivelul abdomenului, fie pe lateral, însă există o explicaţie pentru faptul că în cazul cămilelor, grăsimea este depozitată pe verticală. Întrucât cămilele au ţesutul din zona abdominală "antrenat" pentru a se putea aşeza direct pe nisipul fierbinte, grăsimea abdominală ar putea împiedica animalul să se aşeze astfel. O altă teorie susţine faptul că fiind un animal înalt, cămila poate beneficia de pe urma depozitelor de grăsime de pe spate prin faptul că acestea le protejează de expunerea excesivă la soare şi căldură.