Astfel, în urma unor cercetări s-a dovedit că atunci când fac mişcare alături de un partener, indivizii sunt mai motivaţi să respecte programul de antrenament. Ba mai mult, indivizii fac mai multă mişcare dacă noul partener le oferă sprijin emoţional.
Cercetătorii de la University of Aberdeen au căutat să afle dacă un partener poate influenţa disponibilitatea individului de a face mai multă mişcare. Scopul cercetării a fost acela de a investiga beneficiile unui nou partener de antrenament, iar specialiştii au încercat să afle calităţile specifice pe care un individ trebuie să le aibă pentru a fi un partener bun în acest sens.
Dr. Pamela Rackow, de la Institute of Applied Health Sciences, de la University of Aberdeen, împreună cu o echipă de cercetători, a rugat jumătate dintre participanţii la studiu să îşi găsească un nou partener alături de care să meargă la sală, în timp ce indivizii din grupul de control şi-au păstrat rutina iniţială. Rezultatele au arătat că indivizii care şi-au găsit un nou partener în cadrul experimentului au făcut mai multă mişcare decât cei care şi-au păstrat rutina iniţială.
De asemenea, cercetătorii au încercat să identifice şi anumite trăsături care transformă un individ în partenerul ideal pentru antrenament. Participanţii la studiu au fost rugaţi să noteze cât de bine au fost sprijiniţi emoţional şi ce tip de sprijin a fost cel mai eficient. Astfel, sprijinul a fost împărţit în două categorii - emoţional şi instrumental. Au ajuns astfel la concluzia că indivizii au făcut mai multă mişcare când partenerul de antrenament le-a oferit sprijin emoţional şi încurajări, comparatv cu situaţia în care partenerul de antrenament le-a oferit sprijin practic, cum ar fi că nu au lipsit de la nicio şedinţă.