Ghid de supravietuire - petrecerile de Revelion si de dinainte de Craciun
Exista petreceri fara sfarsit, bauturi alcoolice si distractie la fiecare pas. Nu este nicio cale de scapare, iar silueta ta s-ar putea sa iasa putin "sifonata" daca nu ai grija de tine, asa ca iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa supravietuiesti:
1. Fii chiar tu gazda petrecerii - in acest fel vei putea gestiona alimentele care sunt in meniu si poti servi o multime de preparate si feluri principale mai usoare, mai light, cu putine grasimi.
2. Ia-ti o farfurie - nu manca pe stilul "ciugulit" - asa vei stii ca exista cel putin cateva alimente minunate, light, de care te poti bucura din plin, mai ales daca tu ai alcatuit meniul pentru masa respectiva.
3. Urmeaza regula unui raport de 80:20 - asta inseamna 80% sa mananci bucate gustoase si sanatoase, iar restul de 20% pot fi preparate putin mai “obraznice”, dar atat timp cat nu depasesti limitele, silueta ta va fi in siguranta. Alege de pe masa festiva unul sau doua preparate - cele mai bune optiuni cu care te poti delecta - si bucura-te de ele, mancand cu masura, iar apoi nu vei avea de ce sa te simti aiurea, pentru ca te-ai “privat” de anumite lucruri. In restul timpului pe care il aloci petrecerii, opteaza pentru cat mai multe legume si alimente sanatoase.
4. Foloseste o farfurie mai mica si nu vei manca atat de mult - mai ales daca la petrecere masa este de tip “bufet suedez”. Folosind o farfurie mai mica, te vei asigura ca vei lua de pe platouri numai ceea ce iti doresti cu adevarat sa mananci si nu vei ajunge sa mananci tot din farfurie - doar ca sa nu se simta gazda jignita ca nu ai infulecat preparatele gatite de ea.
5. Soarbe incet bauturile alcoolice. Petrecerile fabuloase ne fac sa ne simtim bine, entuziasmati si dezinhibati, iar atunci cand se intampla asta, avem tendinta de a sorbi repede din pahar. Deci, daca vrei sa “supravietuiesti” petrecerii de Craciun sau de Revelion, ia-o mai usor, savureaza-ti atent bautura din pahar si bucura-te de fiecare inghititura mica-mica.
6. Fa-ti plinul de apa. Este important sa fii hidratata, asa ca la fiecare a doua bautura pe care ai consumat-o, bea un pahar cu apa - sau poti sa bei apa minerala cu putina lamaie intre doua pahare de sampanie.
Ghid de supravietuire - in ziua de Craciun
Iata ca a venit si ziua pe care o asteptai atat de mult. Dar cat de usor este sa cedezi tentatiilor de Craciun si sa mananci prea mult in aceasta zi speciala? De fapt, este de asteptat, din moment ce multi oameni fac excese alimentare in perioada sarbatorilor. Dar tu nu trebuie sa fii unul dintre ei. Asa ca ai mai jos cateva trucuri de supravietuire pentru ziua cea mare:
1. Alege parti din carne care sa fie mai slabe - stim, nu este usor, dar incearca sa gasesti o bucatica fara grasime; specialistii mai recomanda pieptul de pui si pieptul de curcan - intotdeauna sunt optiuni mai bune pentru ca reprezinta o carne slaba, comparativ cu cotletele de porc si sunca.
2. Indeparteaza orice urma de grasime sau de piele de la animalul din care este preparatul. Stim ca acest lucru ar putea fi greu la inceput, dar merita pana la urma - doar este silueta ta in joc! Pielea de pe carnea de pui, mai ales daca este prajita, nu este deloc buna pentru sanatatea ta, la fel si grasimea de pe cotletele de porc.
3. Umple-ti farfuria cu cat mai multe legume - indicat ar fi ca acestea sa nu fi fost gatite intr-o baie de ulei sau sa fi fost inmuiate in sosuri cremoase, extrem de grase. Daca insa sunt legume facute la gratar sau legume fierte, cu atat mai bine - silueta ta va fi departe de orice pericol.
4. Daca iti place sa gatesti si vrei sa iti impresionezi prietenii si familia in ziua de Craciun, iata un pont util de care sa tii cont in bucatarie: alege o carne slaba pe care sa o prepari si foloseste un pulverizator in loc sa torni ulei direct din sticla de ulei de masline. Un spray simplu este tot ce ai nevoie. Daca iti place sa gatesti cu putin mai mult ulei, masoara cantitatea dorita inainte de a pune peste legume si foloseste doar o lingurita sau doua de ulei. Pentru un plus de aroma, adauga condimente si ierburi aromatice.
5. Desertul de Craciun este o "tratatie" pe care ar trebui sa o savurezi. Daca esti invitata la o masa festiva si nu stii cat de sanatoasa este prajitura de Craciun, atunci mananca o felie mica, o bucata mica si bucura-te de acest desert, fara sa te simti vinovata. Daca tu esti cea care se ocupa de gatit, poti face deserturi mai usoare, mai light, folosind crema cu un continut scazut de grasime, smantana sau iaurt degresat. Acum poti sa te bucuri din plin de fructele de sezon si sa mananci un pic din deserturile decadente de pe masa festiva. Sursa: 1.
Citeste si: Adio kilograme in plus, fara dieta si exercitii - Iata ce trebuie sa faci
3 diete ale celebritatilor care NU functioneaza
Sylvia dezvaluie secretul siluetei ei si cum a ajuns la 48 de kilograme
Tranzitia de la perioada de post la alimentatia de Sarbatori