Bruschetti
Ce spui? Iti surade? O alegere italieneasca simpla, dar delicata, stilata, in ciuda simplitatii prepararii ei. Sanatos, satios si cu putine calorii. Plus ca, in opinia mea, este un preparat revigorant, chiar "detoxifiant" ,as spune, daca mi-e permis sa spun asa. O bagheta alba si un amestec simplist, dar delicios de: rosii tocate marunt, usturoi si busuioc garanteaza un aperitiv "klight" si de bun gust.
Mere coapte cu stafide si scortisoara
Trecem de la aperitiv direct la desert, dar mi-a venit in mine acum cel mai simplu si slab caloric desert de iarna. Perfect pentru sezonul rece, acest desert nu necesita indemanarea ta deloc, ci doar cuptorul care face toata treaba. Tu doar trebuie sa ungi o tava cu foarte putin unt, sa cureti merele si sa scoti cotorul, sa le asezi in tava, sa adaugi in scobitura formata stafide pana cand sunt pline, sa presari scortisoara (din plin, as spune eu) si cam atat...le poti lasa si asa! Iar daca totusi nu esti prea aspra cu meniul si cu numarul de calorii poti sa adaugi si putin zahar pe deasupra (se va carameliza si va oferi o alura aparte) sau miere. Unii prefera si un strop de vin, insa eu nu adaug. Hmmm, simplu si elegant!
Tartine cu somon afumat si crema de branza
S-ar mai putea denumi si "Bruschetti cu somon afumat", pentru ca ar putea fi considerata sora vitrega a bruschettelor. Pentru ca modul de preparare este similar. Ideea este ca alturi de brischetti acest preparat ar putea servi ca aperitiv. Suna pompos, dar se prepara simplu: ai nevoie de bagheta, sau de paine toast, crema de branza, somon afumat si putina zeama de lamaie, pentru a "taia" greata. Ingredientele se aseaza in ordinea prezetata si se servesc pe un platou. Vai, ce or sa mai zica invitatii ca te-ai chinuit! Da' de unde!
Prosciuto melone sau melon au jambon
Oau, acum chiar ai dat lovitura! Alaturi de cele doua feluri de tartine: bruschetti si cele cu somon afumat, melon au jambon sau cu prosciuto face parte integranta din tablou si completeaza maniul de aperitive. Simplu ca "buna ziua": pepene galben taiat feliute subtiri si prosciuto sau jambon felii cu care "invelesti" feliile de pepene. Si mai departe? A, cam atat!
Mix de seminte
Tot ca aperitiv sau ca gustare, creeaza rapid un platou in care amesteci mai multe tipuri de alune/mieji: floarea soarelui, dovleac, migdale, alune, susan si ce iti mai place. Conditia este sa nu fie prajite, pentru ca efectul sanatos se pierde. Pentru aceasta gustare se pare ca nu muncesti, dar pentru un efect spectaculos, nu le amesteca intr-un bol ca pe o salata, ci pe un platou intins, pecare incepi sa faci gramajoare din aceste seminte. Pune-ti imaginatia la contrbutie si vei avea un amestec de culori ce va face senzatie.
Gratarul - cea mai banala poate, dar cea mai buna alegere
Fie ca vorbiom de pui, creveti sau peste, preparate pe gratar cu diverse condimente pe ele sunt cu adevarat sanatoase. Nu trebuie fripte pana se fac negre, ci doar un pic, insa un platou cu astfel de preparate va tine locul cu succes unui fel principal.
Cartofi copti
Cat de simplu si gustos! Ador cartofii copti, fie ei doar si cu sare, insa pentru ca vorbimd e o petrecere destul de stilata, atunci propun sa "arunci" in cuptor cartofii (pe care-i acoperi cu folie de aluminiu pentru a nu se arde) si....cam atat! Trebuie sa stea cateva ore, asa ca iti faci rapid un calcul de timp, pentru a-i scoate la timp cat sa nu se raceasca de tot: presari sare, piper, si busuioc si gata, pot fi degustati!
Fructe - in salata, frigarui sau alaturi de alte alimente sarate sau dulci
Fructele nu trebuie sa lipseasac de la o masa, si cu atat mai putin de la petrecerea de Anul Nou. la mine in familie este o traditie sa se prepare salata de fructe. Consideram noi ca este un desert usor, care vine sa ne detoxifieze dupa torturi, prajituri si cozonaci consumati la Craciun. Asadar, nu trebuie decat sa cumperi fructele preferate sa le tai cuburi, sa adaugi un strop de coniac in salata, daca iti place, putine frunze de menta, si ctiva fulgi de ciocolata, si eventual