Pentru a decide asupra unui tratament eficient al eczemei este necesara mai intai o intelegere a cauzelor si stabilirea unui diagnostic corect, pentru ca eczema are numeroase simptome comune cu alte afectiuni de piele.
Simptomele comune ale eczemei sunt relativ usor de recunoscut, dar este nevoie de vizita la dermatolog pentru stabilirea unui diagnostic corect si a unui plan de tratament personalizat: Piele uscata; Zone de pile rosii si inflamate, in mod special in zonele genunchilor, coatelor, incheieturilor sau gatului; Senzatie de prurit, la scarpinare excesiva pielea poate deveni tare la atingere; Zonele inflamate pot deveni dureroase si se pot forma basici; In cazuri grave, pielea se poate infecta. Tratamentul recomandat pentru eczema
Solutiile de tratament eczema sunt impartite de obicei pe trei parti care pornesc de la preventie pana la tratarea si calmarea simptomelor in timpul episoadelor de eruptii pe piele:
1. Identificarea si evitarea factorilor declansatori. Factorii declansatori pot diferi de la persoana la persona, dar au de obicei legatura cu obiceiuri alimentare, perioade de stres sau substante/materiale care intra in contact cu pielea.
2. Hidratarea pielii. O igiena corecta si un ritual de ingrijire a pielii urmat zilnic cu strictete poate ajuta persoanele care sufera de astfel de probleme sa tina afectiunea sub control si sa evite eruptiile si episoadele prelungite de iritatie si inflamatie a pielii.
3. Cremele cu steroizi. Pentru a trata pielea deja iritata si inflamata se prescriu de obicei tratamente topice, sub forma de creme si unguenti cu steroizi care calmeaza pielea si trateaza simptomele. Se recomanda insa ca aceste tratamente ale eczemei sa nu fie abuzate, ele putand avea efecte secundare in anumite cazuri. Acesta este motivul pentru care cei mai multi medici dermatologi pun accent in primul rand pe preventie prin mentinerea pielii hidratate si depistarea factorilor declansatori.