Te-ar putea impiedica sa faci sex si sa te simti bine sindromul "fetei cuminti", dupa cum sustine autoarea americana Laura Mason Brotherson intr-unul dintre capitolele cartii sale "And They Were Not Ashamed: Strengthening Marriage through Sexual Fulfillment" (Si nu le este rusine: intarirea mariajului cu ajutorul implinirii sexuale). Cu toate ca autoarea si-a dedicat cartea fetelor si femeilor crescute in credinta crestina, ea poate fi aplicata de oricine. Ideea centrala a acestui capitol este diferenta intre felul in care suntem educate -sa nu ne permitem prea multe libertati cu baietii, "sa nu…" si "sa nu…" - si felul in care ni se cere sa ne schimbam in momentul in care avem o relatie stabila sau ne casatorim, atunci cand se asteapta de la noi sa fim dezinhibate in pat si sa facem toate lucrurile care ne erau mai mult sau mai putin interzise pana atunci.
Acest sindrom reprezinta suma tuturor ideilor negative despre sex si sexualitate primite de-a lungul anilor de la parinti, scoala, religie si societate, idei negative transformate in adevarate principii la care femeie fie nu vrea, fie nu poate renunta. Toate acestea, precizeaza Laura Brotherson, se vor transforma in probleme in timpul relatiei sau al casatoriei si vor duce la lipsa de satifactie.
De unde vine aceasta lipsa de libido la maturitate? Fara sa fie nevoie de investigatii prea mari, radacinile acestui sindrom se afla in copilarie si in atitudinea parintilor fata de sexualitate, parintii reusind sa le insufle acestora teama sau repulsie fata de sex, dar nu si placerile sexualitatii in cuplu.
Este, in plus, foarte dificil pentru o tanara aflata la inceputul vietii sale sexuale sa se relaxeze sau sa se gandeasca la lucruri pozitive in legatura cu sexul daca ea crede -conform lucrurilor care i-au fost spuse pana la o anumita varsta- fie ca face un pacat, fie ca face ceva interzis. Asa ca cele mai multe dintre femeile educate astfel si suferind de sindromul "fetei cuminti" nu se simt bine facand sex si, mai mult, sexul devine o povara pe care o accepta numai cu gandul la partenerii lor.
Cum se vindeca o "Fata buna"? Nu devenind rea -de altfel, ar fi si destul de dificil-, dar invatand sa isi creeze propriul set de valori si credinte si intelegand lucrurile pozitive ale sexului in cadrul unei relatii.
Identificarea acestui sindrom este, sustine autoarea, primul pas catre vindecare. Faptul ca nu te mai poti gandi decat la faptul ca pacatuiesti sau ca faci un lucru gresit nu te ajuta sa te bucuri de sex. E bine sa identifici motivul pentru care simti astfel si sa incepi sa iti dezvolti propria sexualitate. Gandeste-te la lucruri care au legatura cu partea placuta a sexului pentru tine, ingaduie-ti sa ai fantezii!