Specialistii spun ca sindromul impostorului este real, iar faptele arata ca exista multe femei tinere care isi subestimeaza competentele lor profesionale, dar asta nu inseamna ca unele persoane sufera de sindromul impostorului.
11 semne care iti arata ca cineva te minte
Iata mai jos cateva informatii extrem de utile despre ce este si cum poti sa iti dai seama daca sindromul impostorului te trage in jos pe plan profesional.
Ce este sindromul impostorului, cu adevarat?
Termenul a fost nascocit / inventat pentru prima data de psihologi intr-o lucrare din 1978, intitulata "The Imposter Phenomenon In High Achieving Women" (n.r. - fenomenul impostorului in randul femeilor realizate).
Autorii acestei lucrari au definit sindromul impostorului ca pe o problema care afecteaza femeile care "In ciuda realizarilor academice si profesionale deosebite, persista in a crede ca ele nu sunt foarte inteligente si ca au pacalit pe oricine altcineva care crede contrariul".
Dar multe femei realizate si destepte se confrunta cu anxietatea si pun sub semnul intrebarii performantele lor bune la locul de munca - asa ca te intrebi, probabil, cum poti sa faci diferenta? Cum poti recunoaste pe cineva care sufera de sindromul impostorului?
Persoanele cu sindromul impostorului au modele si tipare de gandire foarte specifice. "Tu simti ca nu meriti succesul pe care l-ai dobandit, ca realizarile tale sunt rezultatul norocului sau al faptului ca te-ai aflat la locul potrivit in momentul potrivit, in locul recunoasterii talentului tau. Sau crezi ca tu esti un impostor, un prefacut care in cele din urma va fi descoperit, iar oamenii vor vedea ca este incompetent", explica Alexandra Levit, autoarea cartii "Blind Spots: The 10 Business Myths You Can’t Afford to Believe" si un consultant de cariera in cadrul administratiei Obama, citata de health.com.
Aceasta este o problema daca sentimentele acestea te determina sa nu ceri o marire de salariu sau sa nu ceri o promovare la locul de munca, sa nu aplici pentru un job sau sa refuzi constant anumite sarcini si indatoriri deoarece nu te consideri pe tine vrednica de asta, de indeplinirea lor, mai spune Alexandra Levit. Dar daca poti indeparta aceste ganduri si poti scapa de ele cumva, atunci nu esti socotita o persoana infirma din punct de vedere profesional si nu suferi de acest handicap numit sindromul impostorului.
Pe cine afecteaza sindromul impostorului?
Studiul original din 1978 spune ca fenomenul impostorului apare doar in randul femeilor. Iar o statistica si mai recenta, citata dintr-un sondaj intern realizat in randul angajatilor companiei Hewlett Packard pare sa confirme ca femeile sunt mai afectate de sindromul impostorului.
In plus, o alta statistica arata ca femeile aplica numai la acele locuri de munca pentru care simt o potrivire de 100%, in timp ce barbatii vor aplica pentru un job chiar daca vor indeplini doar 60% din cerintele postului.
Unii barbati chiar sufera de sindromul impostorului, dar cercetarile au aratat ca acesta este mult mai frecvent in randul femeilor realizate, care au atins un statut profesional inalt, spune specialista citata.
Un barbat si o femeie pot fi amandoi calificati in proportie de 80% pentru un job, dar barbatul va incerca sa il obtina deoarece el este mult mai increzator in abilitatile sale profesionale si este dispus sa gandeasca pe principiul "O sa ma prefac pana o sa il obtin".
Insa femeia este posibil sa nu fie dispusa sa incerce sa obtina acest job, deoarece este "agatata" de faptul ca ea nu este calificata 100% pentru acel post. Practic, o femeie este mai predispusa sa se concentreze pe cele 20 de procente din abilitatile pe care nu le are, in loc sa se concentreze pe cele 80 de procente pe care le detine.
Si, intr-adevar, sindromul impostorului apare doar la femeile care sunt bune la ceea ce fac. Daca ai fi un impostor adevarat, nu te-ai simti ca unul de acest gen - nu ai avea nici cea mai vaga idee si nu vei fi preocupata de lipsa competentelor tale, nu va fi nimic care sa te obsedeze.
In general, oamenii care sunt slab calificati sau necalificati se vor afla in situatii in care isi dau seama ca sunt ingropati pana la gat in volumul mare de munca si din aceasta cauza, fie renunta si isi dau demisia, fie se renunta la ei destul de rapid, subliniaza specialista. Daca tu lucrezi inca pe postul tau si ti se ofera noi provocari, cel mai probabil asta se intampla deoarece echipa ta crede ca esti competenta si ca poti sa faci fata.
Ce poti sa faci in legatura cu sindromul impostorului
Pentru a schimba modul in care tu vorbesti cu tine insati despre aptitudinile si succesele tale, Alexandra Levit iti sugereaza sa incerci aceste trei strategii:
1. Scrie tot. Noteaza-ti pe o foaie toate realizarile tale de la locul de munca si motivele pentru care esti bine calificata pentru rolul sau postul tau curent. Apoi posteaza-le intr-un loc la tine acasa, unde esti nevoita sa le vezi in fiecare zi. Sau ai putea sa iti faci o lista in telefonul tau smartphone si sa o recitesti in fiecare zi, inainte de a intra in birou.
2. Cere o a doua opinie. Cauta si cere sprijinul unui nou mentor din domeniul tau de activitate si care te poate ajuta sa vezi succesele tale intr-o lumina obiectiva. Este important ca aceasta sa fie o persoana sau un contact din domeniul profesional, deoarece nu este relevant in acest caz daca cineva cu care ai o legatura apropiata (mama sau cea mai buna prietena, de exemplu) iti va spune cat de grozava esti la job.
3. Fa-ti timp pentru a reflecta. Inainte de a intra intr-o situatie importanta, ce are un profil profesional ridicat, cum ar fi o prezentare sau o sedinta mare, aminteste-ti de ce meriti sa fii acolo - educatia ta, abilitatile tale si cat de mult timp ai petrecut pregatindu-te pentru acest moment. Sursa.
Citeste si: Vrei weekend de 3 zile? Propune-i ASTA sefului
Cine se trezeste de dimineata... - 5 motive pentru a ajunge devreme la birou