Practic, "sindromul inimii frante" are drept consecinta modificarea aspectului inimii, care capata o forma asemanatoare unui balon, efect care dispare dupa aproximativ doua saptamani.
Pana acum, studiile aratau ca oamenii care sufera intens in urma pierderii cuiva drag sunt predispusi la a suferi un stop cardiac din cauza "inimii frante".
Insa cercetatorii au studiat "sindromul inimii frante" si au descoperit ca de fapt acesta are un rol protector, pentru a evita o "supradoza" de adrenalina.
In jur de 2% dintre cei care au fost suspectati de atac de cord au fost diagnosticati ulterior cu "sindromul inimii frante" sau cardiomiopatia Takotsubo.
Pacientii, in mare parte persoane in varsta, acuza simptome similare atacului de cord, insa testele nu scot la iveala blocaje ale arterelor, ci un aspect rotunjit al inimii, cauzat de faptul ca partea de jos a inimii nu se contracta corespunzator.
Acelasi efect este inregistrat si la pacientii injectati cu adrenalina pentru tratarea reactiilor alergice.
Studiul realizat la Imperial College London arata ca organismul isi modifica raspunsul la adrenalina, trecandu-se de la rolul obisnuit de a stimula inima la reducerea puterii de a pompa sange.
Desi se ajunge la insuficienta cardiaca acuta, majoritatea pacientilor isi revin in decurs de cateva zile de la incident.
Cercetatorii cred ca aceasta modificare are loc pentru a proteja inima de cantitatile masive de adrenalina eliberate in perioadele stresante.
Casatoria salveaza inimi - Descopera efectul protector al iubirii!