"Certurile noastre incepeau ca de fiecare data de la ceva marunt. Cel ma adesea de la faptul ca nu ne ajungeau banii, insa uneori acestea incepeam datorita felului in care ma simteam cand David nu era de acord cu familia mea sau era nepoliticos cu unul dintre prietenii mei (...) Mi-am dat seama ca paternuri comportamentale ale relatiei de cuplu se aplicau si in relatia cu fiul meu. De cateva ori s-a intamplat sa am o reactei mai temperamentala decat de obicei cu el. Simteam ca nu fac fata, iar asta de intampla o data pe luna. Atunci am pus totul cap la cap. Am discutat cu prietena mea si mi-a spus ca in ultimele luni, cele mai mari certuri pe care le-a avut cu sotul ei se intamplau din patru in patru saptamani, cu o regularitate de ceasornic. Mi-am dat seama ca acelasi lucru se intampla si la mine", este povestea relatata Daily Mail, de o femeia care spune ca aceasta suferinta lunara era sa o coste casnicia.
La una din 20 de femei sindromul premenstrual (PMS) are manifestari severe, reusind sa-i perturbe functiile normale si calitatea vietii, creand relatii tensionate cu familia si prietenii. Pentru cei din exterior, cum ar fi partenerul de viata, copiii, prietenii sau familia, sindromul premenstrual poate fi greu delimitat de starile de anxietate sau depresie.
"Sunt un monstru dezlantuit in perioada care precede menstruatia"
"La mine e clar ca sunt mereu agitata, nu doar atunci cand se apropie "fericitul moment", insa in zilele premergatoare devin foarte plangacioasa, iritata si-mi pierd usor rabdarea. Am mai constatat ca , fara exceptie, cu o zi-doua inainte de ziua zero trebuie sa bag o repriza serioasa de plans de cateva ore. (Evident, fara niciun motiv anume!) In general ma dor sanii cu o saptamana inainte si-mi creste pofta de mancare. In prima zi ma simt de regula epuizata si fara chef si-mi dispare complet pofta de mancare. Oricum, sunt un monstru dezlantuit in perioada care precede menstruatia, insa am mare noroc cu prietenul meu (extrem de rabdator!) si cu baile fierbinti care imi fac bine si fizic si psihic", ne spune Oana.
Cum se manifesta PMS?
Peste 150 de simptome sunt atribuite PSM, de la simptome fizice cum sunt oboseala, sensibiltatea sanilor sau balonare si crampe, la schimbari de dispozitie, lipsa increderii, emotivitate crescuta, iritabilitate, agresivitate sau furie. Si ceea ce face ca acesta sa fie mai neplacut este ca, pentru foarte multe femei, PMS este un secret cu care traiesc, dar despre care niciodata nu vorbesc. Socant este faptul ca 80 la suta dintre femei aflate la varsta fertila sufera de diferite forme ale PMS, insa putine stiu ca acesta este cauza sau care este cel mai eficient tratament.
"Sunt extrem de nervoasa si iritabila"
"In general sunt extrem de nervoasa si iritabila... deci ma cert mai mult si mai des cu partenerul meu. Sunt mai instabila, trec brusc de la o stare la alta, nu-mi convine nimic... imi aduc aminte, ca o data, prietenul meu mi-a cumparat niste lalele. Le-am taiat cozile sa-mi incapa in vaza si apoi am inceput sa plang ca sunt urate asa cu cozile scurte..., ne spune Camelia cum arata una dintre zilele dinainte de "marele eveniment al lunii".
- oboseala;
- sensibilitatea sanilor;
- balnoare, crampe, greata, constipatie;
- dureri
- dureri de spate;
- modificari de apetit;
- unflarea mainilor, a picioarelor sau a gleznelor
- ameteli si stari de lesin;
- scaderea libidoului;
- dureri articulare sau musculare;
- acnee.
Simptomele emotionale:
- iritabilitate;
- furie;
- schimbari rapide de dispozitie;
- depresie;
- dificultate in concentrare;
- anxietate.
Cauza este necunoscuta
"Cauza exacta a sindromului premenstrual este necunoscuta", spune Michael Dooley, ginecolog la o clinica din Londra. "Acesta poate sa apara in etape diferite din viata unei femei, si tuburarea, extrem de alarmanta ramane de foarte multe ori nediagnosticata", completeaza Michael Dooley.
Pilula contraceptiva mascheaza efectele PMS
Specialistii afirma ca sensibilitatea hormonala se poate schimba dupa o sarcina, insa nu este o norma universal valabila ca sindromul premenstrual este mai pregnat la femeile care au dus la capat o sarcina. Adesea, pilula contraceptiva mascheaza efectele acestuia.
Sportul usureaza simptomele sindromului premenstrual
Studii efectuate au demonstratca activitatea fizica regulata este benefica, ameliorand starea celor care sufera de acest sindrom. Practicarea unul sport in acesta perioada stimuleaza productia endorfinelor si te ajuta sa scapi de anxietate, deprimare si schimbarile de stare asociate cu sindromul premenstrual.
Activitatile fizice moderate precum plimbarea, jogging-ul, ciclismul sau inotul sunt cele mai indicate sporturi pe care sa le practici pentru ameliorarea PMS. O jumatate de ora 5 ori pe saptamana din oricare dintre aceste activitati iti pot imbunatati starea de dinainte si dupa menstruatie.
Evita excesul de sare, alcool si cafeina si bea multa apa
La fel ca si sportul alimentatia iti influenteaza atat fizic, cat si emotional starea de dinainte de ciclul menstrual. Majoritatea expertilor recomanda femeilor care se confrunta cu PMS sa evite in special cafeina, alcoolul si sarea. Totodata, este recomandat consumul de lichide si de carbohidrati.
Studiile au aratat ca daca carbohidrati in timpul menstruatiei vei depasi mai repede starile de depresie, oboseala si anxietate. Carbohidratii stimuleaza producerea serotoninei, un neurotransmitator care stabileste starea psihicului.
Calciul si vitamina D amelioreaza PMS
Un nivel scazut de calciu determina organismul sa secrete hormonii care cauzeaza sindromul premenstrual., astfel, femeile cu sindrom premenstrual care au luat zilnic 1500 mg calciu pe o perioada de 3 luni au constatat o diminuare cu 50% a simptomelor.