Unele femei care sufera de sindromul premenstrual au doar unul sau cateva dintre simptomele enumerate mai sus si nu sunt deloc deranjate de acestea; alte persoane se confrunta cu o simptomatologie severa si intensa care chiar poate duce la intreruperea activitatii cotidiene. Cele mai des intalnite simptome pe care le experimenteaza femeile se afla la granita acestor doua extreme.
Cauzele PMS
PMS este considerat a fi o afectiune psihologica care apare din cauza unor dezechilibre hormonale sau a unei sensibilitati la anumite niveluri de hormoni. Nivelul ridicat de estrogen care apare inaintea instalarii menstruatiei poate actiona ca un stimulent asupra sistemului nervos central producand o serie de simptome neplacute. Progesteronul poate ajuta in echilibrarea efectelor estrogenului, dar cu toate acestea, in unele cazuri, nivelurile de progesteron scad nemaiputand realiza echilibrul. Alte cauze sau factori posibili care contribuie la aparitia PMS includ alergiile alimentare, nivelul scazut de glicemie, edemele, intoxicatiile cu metale grele, stresul fizic si psihic, constipatia si deficientele nutritionale. Exista dovezi care sugereaza ca si disfunctia tiroidei poate declansa simptomatologia PMS.
Simptome PMS
Simptomele PMS apar in general la femeile intre 24 si 40 ani. Peste 150 de simptome sunt asociate cu PMS. Cele mai des intalnite sunt flatulenta, retentia de apa, marirea si durerea sanilor, schimbarile dispozitiei cum ar fi iritabilitate, anxietate. PMS poate cauza schimbari de personalitate si treceri bruste de la o stare la alta. Simptomele PMS au cea mai mare intensitate in saptamana dinaintea menstruatiei si pentru cele mai multe femei se manifesta cel mai sever cu 2-5 zile inaintea menstruatiei si incep sa dispara odata cu instalarea acesteia.
Simptomele fizice asociate cu PMS sunt crampele menstruale, eruptiile cutanate, durerile de cap, de spate si de sani, lipsa de energie, insomnia, cresterea in greutate, constipatia sau diareea, scaderea glicemiei, ameteli.
Simptomele psihologice cele mai intalnite asociate cu PMS sunt iritabilitatea, depresia, agitatia si anxietatea.
Pentru a ameliora simptomele PMS si pentru a putea depasi luna de luna dificultatile dinaintea instalarii menstruatiei este recomandat sa administrati produse pe baza de minerale, vitamine si extracte din plante. Acestea va ajuta totodata la echilibrarea functiilor organismului si la prevenirea agravarii simptomatologiei.
Mineralele recomandate persoanelor care sufera de PMS: calicu, magneziu, potasiu, vitaminele C, E, D, B-Complex, precum si acid folic.
Plante recomandate pentru ameliorarea simptomelor provocate de PMS Terapiile naturale sunt preferate de multe femei pentru a trata aceasta dereglare datorita lipsei de efecte adverse in comparatie cu tratamentele alopate. Plantele sunt valoroase deoarece nu au proprietatea doar de a ameliora simptomatologia afectiunii respective ci si de a reface tesuturile si de a echilibra functionarea intregului organism. Cand vine vorba despre PMS cu atat mai mult sunt apreciate efectele plantelor pentru ca acestea stimuleaza si intaresc anumite organe care secreta estrogen si progesteron.
Dong Quai – denumita “regina plantelor dedicate femeilor”, ajuta la ameliorarea uscaciunii vaginale, durerilor de cap, spate si sani, flatulentei si depresiei; imbunatateste functiile glandelor feminine.
Vitex Agnus Castus – creste nivelul de progesteron prin stimularea hormonului luteinizant secretat de glanda pituitara, echilibreaza nivelul de prolactina, are efect benefic in special asupra acneei asociata menstruatiei, mastozei fibrochistice si a menstrelor abundente.