Stiu ca si tu te-ai simtit, cel putin o data, singura impotriva tuturor celor care par sa aiba cu totul alte valori si alte principii decat cele cu care noi am crescut si cu care am fost educati. Si mai cred ca, pusa in fata unor situatii care contraziceau orice lege a bunului simt, te-ai intrebat, asa cum au facut-o si altii inaintea ta, daca tu esti singura care vede lucrurile altfel.
Ne-am decis sa nu mai facem parte din acea minoritate tacuta, care accepta ca valorile false sa fie considerate cele originale si sa le readucem (daca disparusera cumva) in viata noastra. Am cerut ajutorul Mihaelei Costea, specialistul in Resurse Umane al Companiei Gemisa, pentru a identifica cele mai importante valori pe cale de disparitie si pentru a descoperi cum ne pot ajuta acestea sa tinem piept valorilor false.
Evolutie...prin munca, nu pe alte criterii!
Mihaela Costea, specialist in resurse umane, ne explica: "Munca - marea majoritate dintre noi dorim sa evoluam profesional, sa promovam. Nu putem face asta fara munca asidua. Marea majoritate a tinerilor din ziua de azi au pretentii financiare si profesionale mult peste nivelul lor de cunostinte. Pentru a ajunge sa promovam real, trebuie mai intai sa dovedim ca meritam, iar aceasta se obtine prin munca si daruire."
Cinstea te ajuta sa promovezi!
Avem cu totii exemple de oameni care au ajuns la un anumit nivel profesional pe cai ocolite, fara sa dea niciodata dovada de calitati exceptionale si munca asidua. Uitandu-te la aceste persoane ti-ai putea spune "De ce nu le-as urma si eu exemplul?". Mihaela Costea ne-a explicat de ce ar trebui sa evitam aceasta cale si care ar fi pericolele daca am urma acest drum usor.
Cinstea este cea de-a doua valoare care merita pastrata si care uneori este uitata. Folclorul romanesc abunda in vorbe de duh, pline de invataminte. Asa este si vorba din batrani "minciuna are picioare scurte". E adevarat, spune Mihaela, putem promova intr-o firma prin minciuna, duplicitate, inselaciune. Dar doar intr-o firma. Daca vrem sa ne mutam in alta companie e foarte posibil sa remarcam ca modul de abordare a evolutiei profesionale utilizat anterior ne poate aduce chiar deservicii. Pe cand un caracter frumos, bazat pe cinste, corectitudine, daruire ne ajuta sa evoluam profesional, sa ne creem relatii frumoase cu cei din jur.
Diplomatie - e foarte bine sa avem taria de caracter de a spune ce ne deranjeaza la cei din jur drept in fata. Dar o sinceritate bruta ne-ar putea, de asemenea, ajuta sa ne "apropiem" o multime de dusmani. Pana la urma cati oameni am intalnit de-a lungul vietii care sa accepte sa li se spuna verde-n fata care le sunt defectele, sau ce ii deranjeaza pe ceilalti la ei? O modalitate de a spune adevarul fara sa ranim pe nimeni din jurul nostru cu siguranta putem gasi.
Tinteste mai sus!
O alta valoare pe care specialistul in Resurse Umane a identificat-o este dorinta de dezvoltare personala si profesionala. Spune ea: "E foarte adevarat, trebuie sa muncim mult pentru a ne putea dezvolta. Dar nu e suficient. Dupa cum spuneam intr-un alt articol, trebuie sa si stim sa ne croim drumul, prin asta intelegand stabilirea de obiective de dezvlotare personala pe termen scurt, mediu si lung."
Echilibrul in viata personala si profesionala
Echilibrul in toate aspectele vietii, atat personale, cat si profesionale - trebuie sa avem in vedere ca serviciul este important, e adevarat, dar sa nu uitam ca este doar un mijloc de a ne asigura exista, nu este existenta insasi.
"Sunt alte aspecte mai importante in viata decat o promovare - familia, copiii. Ar fi spre binele nostru sa ne amintim acest aspect si dupa cele 8 + 1 ore de munca sa ne canalizam pe familie, pe o perioada de relaxare. In felul acesta ne vom incarca bateriile, iar a doua zi o putem lua de la capat cu munca, avand zambetul pe buze. Munca asidua de 12 - 14 ore pe zi cu siguranta ne va ajuta doar sa obosim, sa ne frustram si sa facem greseli", apreciaza Mihaela.
Cat de deschis putem sustine aceste valori fara a ne face dusmani? Specialistul ne explica cum putem face asta si de ce ar trebui sa lasam modestia la o parte si sa ne mandrim cu aceste calitati.
Mihaela Costea: "Cat se poate de deschis. Doar n-o sa ne fie rusine ca suntem fete muncitoare, vrednice, ca avem un caracter frumos si puternic si ne dorim promovare "pe bune". Si daca ajungem sa avem dusmani pentru ca avem coloana vertebrala si stim ce vrem de la viata atat pe plan personal, cat si pe plan profesional, atunci, cu siguranta, pierderea nu este a noastra."
Care a fost momentul in care te-ai simtit cel mai deranjat de falsele valori prezente in societatea noastra?