Astfel, voi incerca sa detaliez pentru voi si impreuna cu voi aceste elemente:
1. Cuvantul - sa fii ascultata, inteleasa, sa ai capacitatea de a asculta si de a-l intelege pe celalalt. Aceasta capacitate de a-l asculta pe celalalt si de a fi ascultata de cineva este de fapt o traire care nu poate sa fie cuantificata, este ca si cum ai fi capabila sa simti asta in relatie cu celalalt. Aceasta nu inseamna ca este de asteptat sa spui cele mai ascunse secrete, ci de a avea dreptul sa spui lucruri diferite, simple, geniale, prostesti, sa te joci, sa te alinti – toate acestea deriva din capacitatea de ascultare reciproca a unui cuplu.
2. Inconsitentul - sa transferi pe celalalt nevoile, dorintele, temerile personale. Aceasta presupune ca celalalt este un continator al tuturor acestor trairi inconstiente. Daca am putea defini iubirea ca o legatura in care aceasta capacitate de continere este prezenta, atunci momentul intalnirii cu celalalt devine momentul in care poti sa simti ca lucrurile tale pe care le simti ca fiind dificil de simtit, re-simtit, trait sunt continute si celalalt joaca acest rol de continator. Fiind toate stari inconstiente ar fi de inteles sentimentul de iubire ca fiind ceva misterior, dificil de pus de cuvinte, dificil de estimat.
3. Fantasma - sa fantasmezi persoana celuilalt. Fantasma joaca aici rolul de semnalizare al celuilalt ca fiind o persoana. As putea defini ca pe o catena, un lant care functioneaza cam asa: insonstient – fantasma – cuvant – realitate. Inconsitentul este, fantasma semnalizeaza – cuvantul transmite iar realitatea permite. Daca acest circuit functioneaza si de la celalalt atunci suntem in planul unei relatii pe care o numim legatura. Aceasta catena are loc si in adolescenta si la maturitate.
5. Sa simti ca exista „impreuna”, un impreuna in care esti cuprinsa ca intr-o piele, intr-o matrice, intr-un ceva care este doar al vostru si care se creeaza ca o limita intre voi si restul lumii. Acest impreuna este ceva adanc simtit. In cuvinte spui „noi” si intelegi prin noi – tu si celalalt. Cand vezi un grup pe strada ceva iti spune ca ei sunt impreuna, ca ei formeaza un tot. Aceasta perceptie desi poate sa fie inteleasa printr-un oarecare limbaj non-verbal ramane o perceptie dincolo de cuvinte. Cand spui „acest grup” definesti pielea lui, definesti matricea. Similar stau lucrurile cand vezi un cuplu. Stii ca sunt impreuna chiar daca limbajul non-verbal nu este foarte puternic. Este trairea lor.
Toate aceste componente sunt, dupa opinia mea, elementele componente ale unei legaturi, ele merg impreuna. Este posibil sa fii omis cate ceva. Tu ce crezi? Mai trebuie ceva?
Poate ca un subiect de meditatie pentru oamenii singuri ar fi acest lant pe care il mentionam mai sus: inconstient – fantasma – cuvant (logos) – realitatea celuilalt. Ma intreb daca singuratatea nu poate sa fie inteleasa ca o intrerupere a acestui lant. Este o ipoteza.
tel: 0722 453 906
mail: [email protected]
cabinet online: http://www.webexperts.ro/cabinet