Poveste tipica
Alaturi de psihologul Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM am reusit sa identificam povestea tipica a cuplurilor ce in general ajung sa traiasca o singuratate in doi. "S-au cunoscut si s-au indragostit nebuneste. S-au casatorit apoi cu speranta ca dragostea lor va invinge timpul. A aparut si primul copil, rod al iubirii lor. Ea a devenit mama si a inceput sa uite sa mai fie sotie si femeie. Amandoi au intrat in valtoarea vietii, lasandu-se coplesiti de rutina cotidianului sperand ca daca raman fideli unul celuilalt sau nu, fiind parinti model sau nu vor reusi sa pastreze acest 'impreuna'. Ea considera ca daca este mama pentru copiii lor, daca este buna gospodina si din cand in cand isi face si obligatia de sotie, cuplul ar trebui sa functioneze. El crede ca daca munceste si aduce banii acasa este de ajuns ca ea sa fie fericita. La un moment dat se trezesc nefericiti si nu inteleg unde s-a dus tot ceea ce aveau candva. In general cuplurile care aleg sa ramana impreuna in ciuda singuratatii in doi, pe care o traiesc, pentru ca au proiecte comune in derulare. Sau raman impreuna pentru copii ori pentru siguranta financiara. Nu intotdeauna devin dusmani, ci mai degraba doi straini care impart acelasi acoperis."
Raul trebuie taiat de la radacina
Dar oare chiar se poate ca doi oameni pe care la un moment dat i-au legat multe lucruri sa ajunga sa nu mai aiba nimic in comun? Pentru a-mi raspunde la aceasta intrebare si nu numai despre singuratatea in doi, am apelat la psihologul Simona Mihai. Ea spune ca "este impropriu spus ca doi oameni pot ajunge sa nu mai aiba nimic in comun. Starea respectiva este generata de un factor pe care cei doi nu il pot depasi. Tocmai de asta multe cupluri apeleaza in astfel de situatii la terapia de cuplu. Ei isi dau seama ca nu functioneaza ceva cum trebuie, dar nu isi pot da seama exact de unde a pornit aceasta neregula si in consecinta, nu o pot 'trata'. Este bine stiut faptul ca raul trebuie 'taiat de la radacina', iar intr-un astfel de caz nu poti elimina o cauza pe care nu reusesti sa o identifici. Sau poate ca cei doi efectiv nu mai vor sa fie impreuna, iar acesta este un simplu pretext".
La un pas de depresie
Singuratatea in doi este un sentiment extrem de neplacut pentru ambii parteneri, dar in general femeia este cea mai mult afectata. Femeile sunt intotdeauna mai sensibile si mult mai predispuse la depresii. Si pentru ca acum vorbim in special despre femei, efectele trecerii printr-o astfel de situatie pot fi uneori destul de grave. Si ma refer aici la depresie, stari nevrotice, pierderea increderii in sine. "Sa nu uitam insa ca totul difera intr-o mai mica sau mai mare masura de la femeie la femeie. In principal, temperamentul ei joaca un rol deosebit de important," arata Simona Mihai
Cine este vinovat?
Intr-o astfel de situatie, ca in toate de altfel, tendinta noastra este sa cautam un vinovat. Si de obicei se intampla sa cautam acest vinovat in "curtea vecinului". In general ne este destul de greu sa acceptam ca si noi putem purta o parte din vina si ajungem sa ii reprosam partenerului tot ce nu merge cum ar trebui.
Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM spune ca "o relatie intre doi oameni nu presupune doar existenta a doi oameni care au o legatura. Orice relatie care se doreste durabila necesita un efort. Este asemeni unui copil al celor doi care trebuie ingrijit, hranit, protejat, ajutat sa creasca. In cazul in care cei doi merg impreuna pe drumul vietii dar pe cai paralele fiecare urmandu-si obiectivele este lesne de inteles ca relatia lor, 'copilul' va ramane 'nesupravegheat' si vor ajunge la o singuratate in doi. Poate ca nici unul dintre parteneri nu este de vina pentru ca la momentul in care s-au cunoscut aveau planuri comune, iar acum fiecare isi doreste altceva. Poate ca amandoi sunt de vina pentru ca fiecare in parte asteapta ca celalalt sa faca ceva."
Parerea psihologului Simona Mihai despre aceeasi problema este ca "atunci cand se ajunge intr-o astfel de situatie, de cele mai multe ori ambii parteneri sunt mai mult sau mai putin vinovati pentru distantarea relatiei. Si trebuie tinut cont de faptul ca identificarea vinovatului si reprosurile nu vor duce niciodata la o rezolvare a problemelor."Comunicarea - cheia succesului in cuplu
Psihologul Loredana Ionascu arata ca "lipsa comunicarii este primul pas catre singuratatea in doi, lipsa interesului si a rabdarii in legatura cu ceea ce ne comunica sau nu comunica celalalt. Nu trebuie sa uitam faptul ca puterea cuvintelor este foarte mare, asa ca este foarte important ceea ce spunem si cum spunem. Orice discutie purtata in momente de tensiune, jignirile, acuzatiile pot dereriora foarte mult relatia dintre doi oameni. Este foarte important sa nu va jigniti. Este deasemenea important sa-i comunicati celuilalt care va sunt asteptarile si sa acceptati si situatiile in care dorintele nu va sunt implinite".
La baza fiecarei relatii sta comunicarea, iar psihologul Simona Mihai spune ca "momentul in care aceasta incepe sa se piarda ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru parteneri. Stiu ca poate suna deja ca un cliseu, dar ce am observat este ca desi toata lumea pretinde ca stie exact ce importanta are comunicarea in cuplu… atunci cand intervin probleme, aproape nimeni nu pune in aplicare ceea ce stie deja. Si din acest motiv consider ca este foarte important sa aducem in discutie tema comunicarii de cate ori este posibil."
"Iubeste si iarta!"
Am identificat o serie de cauze ale ajungerii intr-o astfel de situatie alaturi de Simona Mihai. "In zilele noastre, in perioada in care traim acum este extrem de greu sa mentii vie o relatie… si asta datorita stresului instaurat. Comunicam din ce in ce mai rar, zambim doar atunci cand trebuie si nu pentru ca asta simtim. Ne straduim sa facem ceva in viata, sa realizam lucruri marete si practic ajungem sa uitam de noi. Uitam sa ne 'rezervam' cateva minute pentru a spune un cuvant frumos partenerului. Acestea ar fi cateva exemple de lucruri ce ne conduc la destramarea unei relatii... 'Iubeste si iarta!' – aceasta ar fi sintagma de care trebuie sa incercam sa tinem cont mai des."
Posibile solutii
Iti propun sa incepi chiar de azi sa aplici solutiile sugerate de psihologul Loredana Ionascu: "Este adevarat ca este dificil si aproape imposibil sa mentii flacara pasiunii aprinsa ani de zile. Dupa ce se consuma pasiunea aceea amentitoare care ne leaga la inceput, iubirea trece la o alta etapa, se transforma in dragoste matura. Pentru a pastra ceea ce ai construit alaturi de omul de langa tine este necesar sa traiesti impreuna cu el, nu doar langa el. Iesiti impreuna, macar o data pe saptamana indiferent de cat de ocupati sunteti, alegeti-va o zi pe care sa o petreceti impreuna, dar nu acasa el la televizor si ea gatind sau facand curatenie. Nu, alegeti sa iesiti in oras asa cum faceati la inceputul relatiei voastre. Mergeti la un film, sau la un spectacol, in parc, in vizita etc. Mancati impreuna si povestiti-va ce ati facut peste zi, ascultandu-l pe celalalt cu aceeasi curiozitate cu care ati asculta un strain. Nu renuntati la a face dragoste cat mai des cu putinta, dar nu pentru ca trebuie ci pentru ca va face placere."
In plus, psihologul Simona Mihai arata ca "In momentul in care intr-o relatie apar mici conflicte este foarte important sa facem tot posibilul pentru a rezolva problema pe o cale amiabila si favorabila relatiei de cuplu. Important de retinut este ca absolut orice problema are cel putin o solutie spre rezolvare, dar pentru a o gasi este nevoie de acceptare, toleranta si din nou, comunicare. Nici o problema nu se poate rezolva peste noapte, iar rabdarea si timpul sunt cei mai de pret 'prieteni' pe care ii poti avea." Stiu ca atunci cand se ajunge intr-o situatie de criza, rabdarea este probabil ultimul lucru la care te poti gandi. Poate ca de aceea ar trebui sa nu neglijezi nici un conflict ce apare intre tine si partenerul tau, orica de insignifiant ar parea acesta. O situatie de criza este de obicei generata de o serie de mici conflicte nerezolvate la timp." Odata ce intervine fisura intr-o relatie, cu siguranta mai devreme sau mai tarziu va aparea acea ruptura. Este foarte greu pentru parteneri sa poata depasi starile de acest gen. O posibila solutie, si probabil cea cu cel mai sigur efect ar fi terapia de cuplu."
Regasiti-va unul pe celalalt!
Loredana Ionascu de la Clinica TerapiaM te invata ca "o relatie de iubire presupune incredere, grija, atasament, toleranta si respect fata de celalalt. Daca inca exista toate acestea, relatia mai poate fi salvata. Un prim pas este acela de a lua masuri, nu de a astepta sa faca celalalt ceva sau sa faca si celalalt. Este clar ca atata timp cat nu se produce nici un fel de modificare in comportamentul unuia dintre parteneri relatia dintre cei doi va ramane neschimbata. Fiecare cuplu are o melodie 'a lui', un loc de vacanta preferat. Incercati sa readuceti la viata prima etapa a relatiei voastre. Amintiti-va cum v-ati cunoscut, unde obisnuiati sa va intalniti si dati-va intalnire acolo, pregatiti o cina pentru doi si puneti melodia voastra, incercati sa va recuceriti partenerul ca si cand ar fi un strain de care v-ati indragostit, amintindu-va in acelasi timp de ce este el/ea omul langa care ati ales sa traiti."
Singuratatea in doi am stabilit deja ca este o experienta prin care nici una din noi nu isi doreste sa treaca. Singurul mod prin care o putem evita este comunicarea permanenta cu partenerul pentru ca pe masura ce lasam comunicarea sa dispara, distantarea se instaureaza si atunci mai este doar un pas pana la a ne simti singure desi teoretic suntem implicate intr-o relatie. Iti propun sa te gandesti putin la cat de calitativa este comunicarea dintre tine si el, iar daca iti dai seama ca nu este ceva exact asa cum ar trebui, vorbeste deschis cu el despre ceea ce simti!