Frig, frig, frig… parca ne intra pana in oase frigul de afara! Stranut, dureri de, cap, dureri de oase, picioare si maini degerate, dureri de gat, doar cateva dintre problemele de sanatate care-si fac aparitia odata cu instalarea sezonului rece in regiunea noastra.
Eu sunt genul de persoana care nu are un sistem imunitar foarte puternic; dimpotriva chiar, orice virus sau boala care se transmite pe calea aerului tinde sa se "agate" de mine ca de un magnet. De aceea sunt pusa la curent cu tot soiul de ierburi, ceaiuri si plante care fac din organismul tau un "dusman" de nadejde al maladiilor de sezon.
Pentru a-mi construi un scut care sa faca fata multimii de virusi si factorilor patogeni care sunt favorizati de frigul de afara, am nevoie de aliati puternici, care sa faca "casa buna" alaturi de anticorpii deja prezenti in organism.
Noi iti prezentam cateva plante care fac miracole in organismul nostru din multe puncte de vedere si care sunt usor de procurat, naturale si fara contraindicatii, ci mai degraba cu 100% beneficii:
Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute imunostimulatoare si este recomandata extrem de des pe timpul iernii. Are o multime de efecte benefice, mai ales atunci cand ne paste raceala. Mereu ni se recomanda consumul de vitamina C, deoarece aceasta lupta eficient impotriva virusilor si creste rezistenta organismului la febra. Insa, recomandat este sa o folosim inainte de a raci, si in general in sezonul rece.
Arnica este una dintre plantele cu efect imunostimulativ. Se foloseste intern sub forma de tinctura si lupta eficient impotriva guturaiului, bronsita sau sinuzitei.
Unghia-Gaii este o planta destul de neexploatata inca in Romania, dar se gaseste in plafar si in locatiile cu produse naturiste. Tinctura din aceasta planta poate fi o adevarata comoara la casa omului, iar consumul a aprox. 300 mg./zi din aceasta substanta constituie un adevarat protector si intaritor al sistemului imunitar in fata virusilor si infectiilor favorizate de timpul rece.
Giseng-ul, fie ca este utilizat sub forma de ceai sau de capsule sau in combinatie cu alte plante are acelasi efect tonic, crescand rezistenta naturala a organismului si indepartand starea de oboseala, stres si slabiciune care fac ca organismul sa isi piarda din putere, forta sau rezistenta.
Ghimbirul este o planta medicinala care ajuta in multe afectiuni ale corpului, dar are si rol profilactic, intarind sistemul imunitar si evitand instalarea virusilor si infectiilor de sezon. Gustul picant si uleiurile volatile din ghimbir au un puternic caracter antiseptic si inlatura racelile, amigdalitele, guturaiul sau bronsitele. Daca il utilizati in combinatie cu lamaie, atunci devine un adevarat "exterminator" de factori patogeni.
Lamaia - fie ca utilizam coaja, zeama sau frunzele de lamai, beneficiem numai de efecte pozitive. De la intarirea sistemului imunitar prin continutul ridicat de vitamina C, pana la tratarea inflamatiilor gurii si ale gatului, antiinflamator si antioxidant, acest fruct este cu adevarat un miracol al naturii si protectorul nostru pe timp de iarna.
Echinaceea – o planta menita sa fortifice organismul si sa-l protejeze impotriva virusilor si infectiilor si in general a factorilor patogeni. Unii specialisti sustin ca aceasta planta inlocuieste cu succes vaccinul anti-gripal administrat in sezonul rece.
3 factori importanti in lupta cu virusii:
Pentru a avea un sistem imunitar puternic, nu este suficient sa iei astfel de suplimente si gata, corpul tau e pregatit sa faca fata maladiilor de sezon. Trebuie sa mai tii cont de cateva aspecte ale vietii tale cotidiene, fara de care nici chiar aceste suplimente nu au prea mare succes in combaterea principalilor factori patogeni ai iernii. Intre aceste plante sau suplimente pentru fortificarea sistemului imunitar si starea ta generala de sanatatate, tonusul atat fizic cat si psihic, trebuie sa existe o armonie perfecta:
-o alimentatie sanatoasa si mai ales care sa includa multe legume si fructe proaspete (in special legume verzi, adevarate izvoare de vitamine si energie, si fructe acrisoare - kiwi, macese, rodie, portocale, mandarine, etc.);
-un organism odihnit si echilibrat psihic: somn suficient pentru ca organismul sa-si reincarce bateriile si o stare psihica armonioasa (supararile si stresul reactivand de multe ori boli infectioase vechi);
-o viata activa, cu multa miscare si oxigenare a sangelui si creierului.
4 combinatii "scut" pentru virusi:
Ceai Teekanne – ImmuniTea
Un ceai care contine: honeybush, menta, verbena, scortisoara, radacina de lemn dulce, iarba de lamaie, flori de galbenele si care mareste imunitatea organismului in perioada in care acesta este slabit si lupta eficient impotriva virusilor favorizati de timpul rece.
Pret: 6,4 RON
Pau D'Arco – suport pentru sistemul imunitar, cutie cu 90 de capsule
Fortifica sistemul imunitar atunci cand este slabit si contine: fier, calciu, vitamina C, zinc, seleniu, mangan, fosfor, magneziu, potasiu, natriu, vitamina A si cateva din vitaminele complexului B, un adevarat "paradis" de elemente esentiale pentru un organism rezistent.
Pret: 84, 85 RON
Echinaceea cu Propolis si Vitamina C – cutie cu 50 capsule
Propolis C plus Echinacea se recomanda cu scopul reducerii starilor de astenie, stres, cresterii capacitatii de efort fizic si intelectual, cresterii rezistentei organismului uman fata de infectiile bacteriene, fungice si virale si imbunatatirii tonusului vascular.
Pret: 11, 9 RON (preturile difera in fnctie de producator)
ImmunoMix
O combinatie de extract de propolis (cu concentratie ridicata de flavoinoizi) si si Echina2-LMF (extract din radacica de echinaceea pallida), acesta asigura substantele menite sa fortifice intreg sistemul nostru imunitar.
Pret: 34 RON