Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Slaba si sanatoasa! Ce ne prescrie dr. "Menci" sa mancam?

De în Sport 20 feb 2010
"SI NOI CE MAI MANCAM - Noua ordine alimentara" este ce mai noua carte a prof. dr. Mencinicopschi despre alimente si industria alimentara, dar si o carte educativa despre cum sa mancam si sa gatim sanatos. Revolutie in nutritie, adevarul despre falsificarea alimentelor si solutii practice de alimentatie, in afara consacratelor legume, fructe si a catorva tipuri de carne, dar si de ce E-uri trebuie sa ne ferim si de care nu, totul in interviul acordat de medic pentru Feminis.ro

1. De ce ati simtit nevoia unei noi lucrari despre nutritie? Ce va nemultumea la cele deja existente sau ce credeti ca lipsea din ele?

Aceasta carte este un ghid corect al insusirii unor deprinderi sanatoase de alegere a alimentatiei. Este o pledoarie pentru consumul de alimente sanatoase, deoarece trebuie sa constientizam ca suntem ceea ce mancam.

2. Ce aduce nou cartea dvs. fata de alte lucrari de nutritie? Punctati cateva directii pentru care cartea dvs. este o „revolutie in nutritie”!

Dorinta mea de crea o adevarata "revolutie in nutritie", caci aceasta carte spune adevaruri nespuse pana acum, doresc sa schimb modul de hranire al romanilor. Cateva directii prin care as incerca sa daram niste mituri sunt acelea ca nu conteaza daca suntem bogati sau saraci, putem manca la fel de bine sau de prost sau sa invatam despre "Falsificarea alimentelor" – unde veti afla lucruri pe care nimeni nu a mai avut curajul sa vorbeasca despre ele: falsificarea produselor din carne, lactate, a oualor, a mierii de albine, a grasimilor si a uleiurilor, a cerealelor, a painii, a sucurilor de fructe, a bauturilor alcoolice, a cafelei, a ciocolatei si a ceaiului sau adevaruri despre mancarurile traditionale si ecologice, despre ce mancaruri gatite sunt bune si care indigeste, mezeluri, pate si alte alimente procesate.

3. Ce parere aveti despre ultimul scandal in care Romania este implicata ca ar fi stropit culturile de legume cu o substanta extrem de periculoasa, adica initium? Tara noastra este prima din lume care a acceptat sa foloseasca un nou fungicid care contine initium, despre care medicii spun ca este cancerigen, iar legumele si fructele deja s-au mancat! Cat de mult ne pot afecta organismul aceste produse?

Initiumul este „un poluant, care are efecte adverse in momentul in care ajunge in organism prin intermediul alimentelor. Aceste studii, despre care se tot vorbeste ca au fost facute in strainatate, sunt un fas! De pilda, cand prajim cartofi se nasc anumite substante toxice. Nu stim ce se petrece cand initiumul din alimente intra in contact cu aceste substante, pentru ca s-au efectuat teste doar pe sobolani". 1 mg de INITIUM care este introdus in organism are nevoie de un an pentru a fi eliminate.

Romania este prima tara din intreaga lume care a autorizat produsul sau Initium. Compania sustine ca "produsul fungicid va ajuta viticultorii sa treaca mai repede la o productie de inalta calitate". Daca inalta calitate inseamna otravirea populatiei, atunci afirmatia este adevarata.

Numele provizoriu al produsului INITIUM este ametoctradin. Acesta este un fungicid din clasa Pyrimidylamine/Triazolopyrimidine extraordinar de puternic, a carui structura chimica o puteti consulta. Produsul este toxic pentru organismul uman, este carcinogen, reproductiv si dezvolta toxicitate, neurotoxicitate, si toxicitate acuta.

Faptul ca nu s-au facut publice date concrete cu privire la efectele acestei substante asupra organismului uman, asa cum ar fi fost normal sa existe in orice raport de cercetare si evaluare, este foarte ingrijorator. Dar in felul acesta nimeni nu poate fi facut responsabil de efectele grave care ar putea sa apara mai tarziu la oameni in urma consumarii alimentelor care au fost injectate cu INITIUM.

 

4. De unde sa ne facem cumparaturile de legume si fructe? Care sunt cele mai „safe” locuri din punct de vedere al nivelului de ingrasaminte continut in ele? Piata, supermarket-urile, etc?

De oriunde atata timp cat sunt proaspete si avem acces la eticheta. Pentru a prepara feluri de mancare sanatoase si gustoase ingredientele trebuie sa fie proaspete si de calitate – de aceea vom face aprovizionarea de 1 – 2 ori pe saptamana de la piata, pentru a evita depozitarea si deteriorarea acestora. Citirea corecta a etichetelor este si in acest caz necesara si daca nu exista etichete trebuie sa obtineti informatii mai amanuntite de la vanzatori referitoare la provenienta ingredientelor si alimentelor cumparate.

5. Am analizat lista de alimente prezentata in urma cu ceva timp de  Jurnalul National in care dvs. faceti analiza a peste 250 de alimente si prezentati nivelul de nocivitate al unora dintre cele mai consumate alimente de pe piata: de la apa simpla (Izvorul Minunilor) si pana la alimentele cu cele mai multe E-uri, „piureul artificial”,”supa cu E-uri”. Intrebarea care rezulta pe buzele tuturor este „ce mai mancam inafara de fructe si legume, si peste?”. Dati-ne un top 10-20 alimente inafara celor mentionate, din comert, in care putem avea incredere!

“ASA DA”: supa de gaina, iahnie de fasole, muraturi in saramura, orez brun sau basmati cu legume, paste integrale cu sos de rosii, friptura la cuptor, salata verde cu lamaie, paine integrala 

“ASA NU” ciorba de perisoare, fasole batuta, muraturi in otet, orez alb, paste cu carne, pizza, burgeri si hot-dog, paine alba. Deci, dupa cum vedeti, mancarea este aproape aceeasi, doar ingredientele si/sau modul de preparare fiind diferite.

6. In opinia dvs. cat de multa incredere sa avem in etichetele de pe produsele alimentelor din comert? Stim cu totii ca ne mai si „mint” unele dintre ele!

Trebuie sa invatam sa citim etichetele! Pe ambalajul alimentului vom urmari mai multe categorii de indicatori: termen de valabilitate, eticheta compozitionala, eticheta nutritionala, mentiunile privind alergenii, indicatii de pastrare si preparare – consum, coordonatele precise si reale ale fabricantului.

Trebuie urmarite deopotriva imaginile prezente pe eticheta. Astfel, daca un iaurt este doar aromatizat cu aroma de capsuni eticheta nu trebuie sa contina o ilustratie a fructului,
pentru a nu induce in eroare consumatorul. Vom invata pe dinafara macar aditivii al caror consum nu este recomandat!

7. Spuneti-ne un top de 5-10  E-uri periculoase (asa cum se regasesc ele denumite pe piata) de care trebuie sa „fugim” cat ne tin picioarele cand le citim pe eticheta unui produs?

Unele "E"-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand, intr-un fel sau altul, o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, al ficatului, cailor biliare sau al pancreasului.

Cel mai toxic aditiv este E330, urmat de E110 (intalnit in prajituri, dulciuri si sucuri), E123 (in bauturi racoritoare), E124 (se intalneste in mezeluri); E131 si E142 (bauturi racoritoare), E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217 (bauturi racoritoare), E230, precum si E631 (se gasesc in sucurile de citrice, supele concentrate si delicat ; produc boli de piele), E239, E330 (intalnit in sarea de lamaie si acidul citric ; produce boli ale aparatului bucal), E621 si cele care sunt folosite pentru zaharina si aspartam, E950 si E951.

 

8. De asemenea, spuneti-ne un top de 5-10 E-uri care sunt intr-adevar inofensive pentru sanatate! Pentru ca avem tendinta sa evitam toate produsele care au E-uri; cum citim un „E” pe eticheta il evitam, dar nut oate sunt periculoase; desi e cam greu pe piata noastra de alimente!

Aditivi naturali, inofensivi pentru organismul uman, sunt: E140 – clorofila (colorant), E306 – vitamina E (antioxidant), E300 – vitamina C (antioxidant), E322 – lecitina (emulsionant), E440 – pectina (agent de ingrosare), E407 – extract de alga (agent de ingrosare). De asemenea, putem enumera cateva substante pe care le folosim si aproape zilnic in gospodarie si care, de fapt, fac parte din lista aditivilor: otetul sau acidul acetic, sarea de lamaie sau acidul citric, pectinele, glicerina, bicarbonatul de sodiu sau praful de copt. Cea mai mare parte a aditivilor naturali, si anume cei care provin din legume si fructe, contin substante nutritive cu efecte benefice sanatatii. Aditivii cu cele mai cunoscute efecte pentru sanatate sunt colorantii naturali din extracte si concentrate din morcovi, struguri negri si coacaze negre, antioxidantii naturali (tocoferolul sa vitamina E, acidul ascorbic sau vitamina C).

Pentru a identifica in mod clar aditivii permisi a fi utilizati in produsele alimentare in cadrul tarilor din Uniunea Europeana, s-a stabilit ca acestia sa poarte, alaturi de numarul primit in clasificarea conform Codex Alimentarius, si litera E. Astfel, acidul ascorbic care are numarul  300  se identifica in Europa ca E 300.

9. Stiu ca alimentele crude (fructe legume) sunt cel mai sanatos de consumat:, fie ca le mancam in salate sau simple: vorbesc din propria experienta cand spun ca nu pot trai doar cu acestea; pentru noi, in general romanii, macarea gatita este litera de lege in meniul unei mese – Ce parere aveti despre mancarea gatita, cat de nociva este ea? Ne puteti sugera cateva sfaturi utile legate de prepararea acestora (de ex. in ce ulei sa prajim ceapa atunci cand facem tocanita; care e cel mai „sanatos” ulei in care putem praji cartofii) stiu ca nu sunt sanatoase prajelile, dare xista totusi vreun truc, secret, ingredient care sa le faca, macar intr-o proportie cat de mica, mai putin nocive?

Principii de baza pentru prepararea alimentalor

Pastrarea calitatii nutritive a ingredientelor prin reducerea timpului de pregatire

Evitarea unor moduri de a gati cum ar fi prajirea, frigerea neadecvata, utilizarea rantasurilor, utilizarea microundelor

Alegerea corecta a grasimilor, atat utilizate in stare cruda, cat si pentru prajit, copt (se vor utiliza cele rezistente cu PF peste 190oC)

Limitarea utilizarii grasimilor saturate de origina animala (seu si untura industriale, unt)

Excluderea grasimilor artificiale (margarine, shorthening – acesta se foloseste in alimente industriale cum ar fi: cozonac, cornuri, produse de cofetarie si patiserie etc)

Evitarea unor combinatii neadecvate intre ingrediente, cum ar fi: grasimi cu zaharuri, grasimi cu amidonoase, proteine animale cu grasimi, proteine animale cu amidonoase s.a.

Nu rata articolul saptamanii!

Destinul medical tragic al femeii moderne: riscuri fizice si psihice de impact! Descopera riscurile provocarilor mediului urban cu care femeia se confrunta si taie-le elanul!

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi