Am stat de vorba cu Dana Burghel intr-un moment in care atat eu cat si colegele mele eram satule pana peste cap de promisiunile pe care le ofera zecile de diete minune care au impanzit internetul si presa scrisa. Din vorba in vorba am aflat despre existenta unei diete care a trecut cu brio de toate testele de eficienta: te ajuta sa scapi de cate kilograme vrei, kilograme pe care garantat nu le vei pune la loc odata ce te opresti, are la baza un regim alimentar care sa nu-ti dea peste cap metabolismul, ba dimpotriva, sa ti-l regleze astfel incat sa-si formeze un reflex din a arde grasimile si, mai presus de toate, nu vei flamanzi!
Cu aceasta dieta, facuta cunoscuta de cartre Pierre Dukan, un nutritionist francez devenit intre timp celebru, Dana a slabit nici mai mult nici mai putin de 12 kilograme in aproximativ trei luni.
Afla totul despre aceasta dieta intr-adevar miraculoasa din randurile urmatoare:
Cum functioneaza?
Ideea de baza a regimului este sa consumi aproape exclusiv proteine (iar acestea sa fie cat mai pure). De ce? Simplu! Pentru a putea descompune si asimila aceste proteine pure (foarte incapatanate!), organismul va folosi drept combustibil chiar grasimea din stocul propriu. Concluzia: cu cat mananci mai mult, cu atat slabesti mai mult!
Cat poti sa slabesti?
In medie, vei slabi cate un kilogram pe saptamana. In prima saptamana ritmul se va accelera si vei putea da jos chiar si 3-4 kg, lucru care nu poate decat sa te bucure! In urmatoarele saptamani ritmul va reveni la normal: organismul tau va sesiza ca ai de gand sa-i golesti rezervele de grasime si va incepe sa opuna rezistenta.
Cat dureaza?
Destul de mult. Pot fi cateva doua, trei sa chiar mai multe luni, in functie de greutatea pe care ti-a propus s-o dai jos. Dieta se imparte trei etape mari si late:
Etapa I: atacul!
In functie de cat ai de pierdut si de vointa proprie, dureaza intre 5 si 10 zile si e cea mai stricta. In tot acest timp nu ai voie sa consumi decat proteine in stare pura.
Etapa II: ai verde la legume!
Vei continua cu inca 5 zile de proteine pure dupa care, timp de alte 5 zile, vei combina proteinele cu legumele. Alterneaza aceste perioade pana cand ajungi la greutatea dorita. Atentie: prin legume intelegem orice, mai putin fasole (boabe sau pastai) si cartofi. Inlocuieste-le cu muraturi sau salate proaspete.
Etapa III: consolidarea
Durata este determinata de kilogramele pe care le-ai pierdut pana acum. Inmulteste numarul lor cu 10 si vei obtine exact numarul de saptamani necesare pentru a-ti stabiliza metabolismul. In tot acest timp, vei reintroduce treptat in dieta ta toate alimentele interzise pana acum. Atentie: cate unul, maxim doua pe saptamana. Sfatul nostru ar fi sa incepi cu fructele!
Etapa IV: pe viata!
Vei avea de facut doua lucruri:
- Alege-ti o zi din spatamana in care de-acum incolo, pe tot parcursul vietii, sa consumi numai proteine pure.
- Consuma zilnic cate 3 linguri de tarate de ovaz (o lingura la fiecare masa,
pregatite cum vrei tu).
Ce ai voie sa mananci?
1. Proteine pure, cat cuprinde ! Le gasesti in albusul de ou si in tofu. Daca nu ai probleme cu colesterolul, poti manca ouale cu galbenus cu tot, daca ai, poti folosi un galbenus la doua albusuri sau chiar albusul gol.
2. Peste si fructe de mare
3. Carne slaba:
- vita, dar fara coaste care sunt prea grase
- pui sau curcan (nu rata sau gasca), fara piele si fara aripioare - sunt prea grase. Partea cea mai slaba este pieptul
- ficat, pipota, inima, de vaca sau de pui/curcan
- sunca slaba de pui, cu maxim 3% grasime
Sunt interzise carnea de porc si cea de miel!
4. Lactate:
- branza de vaca degresata
- iaurt degresat (0-1% grasime)
- lapte degresat
Extra tip: cand vine vorba de lapte, incearca sa te rezumi la 1 litru pe zi. Ar fi de preferat sa te orientezi catre branzeturi.
5. Ierburi si condimente: ceapa, usturoi, bulion, mustar, muraturi in cantitati rezonabile.
6. Legumele, permise doar in zille de proteine+legume. Poti manca orice, mai putin cartofi si fasole. Opteaza pentru salate proaspete, de vara, pe care sa le servesti ca garnitura, pe langa felul principal (carne sau branzeturi), care nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa.
Extra tips
1.Trebuie sa bei cat mai mult lichide, cel putin 1,5-2 l pe zi, pentru ca organismul tau sa elimine cu succes toxinele rezultate din procesul de ardere a grasimiii si din digestia proteinelor.
2. In zilele in care combini proteinele cu legumele (PL) organismul stocheaza cantitati mari de apa (sa nu te mire daca greutatea ta stagneaza sau chiar creste). Apa va fi eliminata in zilele de proteine pure (PP), dar ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa bei cel putin 2l de apa pe zi.
3. Cu cat mananci mai putin sarat, cu atat vei stoca mai putina apa in organism.
7 retete gustoase care iti fac dieta mai suportabila
1. Paine Dukan
Ingrediente: 2 oua + 3-4 linguri de tarate de ovaz / 2 linguri de ovaz si 1 de grau + 2 linguri branza + sare si putin bulion.
Instructiuni: Se coace in tigaie la foc mic, cu capac in portii mici puse cu lingurita.
2. Pizza
- Pentru blat, folositi aceleasi ngrediente si instructiuni ca pentru aluatul de paine Dukan.
- Adaugati mai multa branza, praf de copt si sa o puneti la copt in cuptor la foc potrivit timp de ~15 min.
- Scoateti-o din cuptor, stropiti-o cu bulion diluat.
- Adaugati topingurile: sunca, fructe de mare, carne tocata, cascaval, Mozzarella sau Camembert
- Puneti-o din nou la cuptor pentru inca cateva minute, pana observati ca s-a rumenit carnea sau s-a topit cascavalul.
3. Pateu cu tofu
Ingrediente: o cutie mica de pateu de carne de pui + tofu pisat cu furculita (eventual inmuiat cu supa sarata) + mustar.
Extra tips:
- Se poate decora cu castraveciori murati taiati cubulete mici
- Se serveste pe felii de paine Dukan sau se foloseste ca compozitie pentru oua umplute.
3. Iaurt cu tofu
Ingrediente: Tofu pisat cu furculita, inmuiat cu cafea + indulcitor, amestecat cu iaurt natur.
4. Bezele
Ingrediente: 2 albusuri batute spuma cu un varf de cutit de sare si indulcitor (2 linguri pudra sau 1 lingurita lichid) + eventual aroma de vanilie, migdale
5. Chec cu cacao
Ingrediente: 2 oua + 3 linguri branza sau iaurt + 2 lte indulcitor +2 lte cacao + tarate ovaz +aroma + praf copt
6. Omleta cu tarate
Ingrediente: 2 oua + tarate + branza + sare, piper, ierburi aromate.
Extra tip: poti adauga sunca, cascaval, creveti, surimi sau bucatele de carne fiarta si taiata marunt.
7. Soufle cu carne
Ingrediente: carne tocata marunt, eventual gata fiarta sau din conserva + sare, piper, bulion, ierburi si arome + branza + 2-3 galbenusuri + albusurile batute spuma cu un pic de sare.
Instructiuni: amestecul se aseaza intr-un vas de Jena si se introduce la cuptor. Se lasa la copt timp de 30 de minute, la foc mediu. La sfarsit, presarati putin cascaval pe deasupra si - voila - e gata!
Extra tip: Poti folosi fructe de mare sau ficatei de pui in loc de carne tocata.