Din dorinta de a slabi cat mai repede si cat mai mult cu putinta, multe recurgem la o serie de trucuri care ne promit rezultate spectaculoase si ne dau speranta ca doar in cateva zile corpul nostru se va transforma si ne vom trezi ca prin minune cu un silueta de model. Dar cat de eficiente sunt aceste trucuri?
Iata 9 trucuri care se dovedesc ineficiente si care nu iti aduc rezultatele mult asteptate
Reduci aportul de calorii
Acest truc functioneaza pe urmatorul principiu. Este recomandat sa ai un aport caloric pentru ca organismul tau sa fie fortat sa consume grasimile cumulate pentru a obtine energia necesara. Insa, pe termen lung, un astfel de truc nu are cum sa fie eficient. Interzicandu-ti anumite alimente sau preparate tot vei ajunge mai devreme sau mai tarziu sa cazi prada poftelor si atunci rezultatele vor fi dezastruoase. Nu strica sa gusti din cand in cand si sa te rasfeti cu un desert. Daca vei alege sa te abtii nu iti vei face decat rau si iti vei crea o mai mare pofta care pana la urma va rabufni.
Reducerea aportului caloric este daunator in special pentru sanatate. Organismul tau are nevoie de aceste calorii pentru o buna functionare si sunt vitale pentru muschi. Aceeasi problema este intalnita si in cazul dietelor pe baza de un singur aliment, precum dieta cu varza, care functioneaza pe acelasi principiu.
Alegi o dieta bogata in proteine in detrimentul unei alimentatii bogate in carbohidrati
Acest truc este foarte popular in randul vedetelor de la Hollywood. Insa o astfel de dieta saraca in carbohidrati forteaza organismul sa consume carbohidratii existenti in ficat si muschi. Rezultatele spectaculoase pe care multa lume spune ca le-a obtinut in urma acestei diete nu sunt de fapt decat o reducere a continutului de apa nu a grasimilor, ceea ce, pe o perioada indelungata, va duce la degradarea organelor.
Cartofii, painea si pastele sunt considerate a fi o sursa bogata in carbohidrati si sunt evitate pe cat posibil sub motivul ca ingrasa. Insa, carbohidratii sunt o sursa sanatoasa si necesara pentru organism. Iti dau senzatia de satietate si te mentin satula pe o perioada indelungata fara un aport caloric prea ridicat. Trebuie consumate cu moderatie, insa si fara sosuri care sunt bogate in grasimi.
Inlocuiesti zaharul cu mierea
Multe persoane sunt de parere ca mierea este o alternativa sanatoasa a zaharului, insa nu este decat un mit.
Atat mierea cat si zaharul contin cam acelasi aport de calorii. Dar, pentru ca mierea este mai densa, o lingurita de miere are un aport de 64 de calorii, in timp ce o lingurita de zahar are doar 46 de calorii.
Cea mai buna metoda de a avea un aport scazut de zahar este sa reduci efectiv consumul. Pentru cei care nu obisnuiesc cu un gust neindulcit pot incerca sa reduca treptat. Astfel, in fiecare zi redu din cantitatea consumata. Astazi pune doar o jumatate de lingurita, peste cateva zile doar un sfert si tot asa.
Alegi doar varianta dietetica
Doar pentru ca pe eticheta unui produs scrie "dietetic" nu inseamna ca asa si este.
Dam exemplu bauturile, varianta dietetica, care contin indulcitori artificiali si face astfel mai dificila contorizarea aportului de calorii consumate. Mai mult, gustul dulce are si un rol foarte important. Acesta transmite la creier un semnal ca urmeaza sa fie consumate calorii, ceea ce te face sa te opresti si sa nu consumi foarte mult. Insa, creierul tau daca nu mai primeste acest semnal, tu vei continua sa consumi fara sa iti dai seama de cantitatea ridicata.
In plus, atunci cand stim ca un produs este dietetic avem falsa impresie ca silueta noastra este in siguranta si ajugem sa mancam cu pana la 50% mai mult, un procent care echivaleaza cu cantitatea pe care ai fi consumat-o si dintr-un produs nedietetic. Mai bine mananci mai putin dintr-un astfel de produs, decat mai mult doar pentru ca este dietetic.
Mananci cereale la micul dejun
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si trebuie sa fie bogata si satioasa. De aceea, la micul dejun sunt recomandate cerealele care pot satisface aceste nevoi. Insa, se pare ca cerealele nu sunt mereu alternative buna.
Multa lume greseste in alegerea cerealelor, optand pentru o versiune care mai degraba ingrasa decat slabeste. Cerealele pe care le gasim in supermarketuri sunt bogate in zahar si grasimi. Asa ca, pentru a te bucura de un mic-dejun satios si sa iti pastrezi silueta in siguranta, opteaza pentru un bol de terci de ovaz sau fulgi de grau cu tarate si lapte semi-degresat. Sunt sarace in calorii si bogate in fibre.
Nu mananci ciocolata, ci nuci
Nucile sunt vazute drept alternativa buna a gustarilor dulci, cu un aport caloric ridicat.
In primul rand, abtinandu-te de la acest desert nu vei face decat sa iti provoci o mai mare pofta si pana la urma vei sfarsi prin a manca mai mult decat trebuie. Asa ca, rasfata-te zilnic si satisface-ti pofta de dulce cu un patratel de ciocolata. Silueta ta nu va avea de suferit.
Apoi, in ceea ce priveste nucile, exista o mare neintelegere. Nucile ingrasa. Studiile arata ca cei care obisnuiesc sa manance nuci ajung sa se ingrase, in loc sa slabeasca. Explicatia este simpla. Nucile au un aport ridicat de grasimi saturate care nu sunt deloc sanatoase si in niciun caz benefice pentru silueta.
Nu mananci seara
Atunci cand tii o dieta esti foarte atenta la numarul de calorii consumate, de aceea multa lume recomanda sa tii un jurnal in aceasta perioada pentru a contoriza mai usor alimentele pe care le consumi si, implicit, aportul caloric.
Interzicerea mancatului seara are o singura explicatie in ceea ce ii priveste pe specialisti. O masa copioasa la o ora tarzie duce la balonare si iti distruge somnul, dar dincolo de acest aspect, nu exista niciun pericol in ceea ce priveste silueta ta.
Cheia este sa mentii un aport echilibrat de fructe, legume si proteine si sa nu exagerezi. Manaca doar pentru a-ti potoli foame, nu ca si cand nu ar mai exista si ziua de maine.
Mananci salate
Este adevarata ca persoanele care au o alimentatie preponderent vegetariana au un aport de calorii mai mic, insa un astfel de regim alimentar necesita mai multa atentie decat se crede.
Daca recurgi la o astfel de dieta alimentara trebuie sa fii atenta sa iti asiguri aportul necesar de vitamine si nutrienti din alta parte. Multa lume se confrunta cu un deficit de vitamine pentru ca nu isi dau seama ca din carne, din oua sau lapte organismul tau primeste nutrienti pe care legumele nu ii poate inlocui.
Asigura-te ca oferi zilnic organismului tau aportul necesar de fier, zinc si proteine. Ai grija, insa, fructele sunt bogate in fructoza, care nu inseamna decat multe calorii. Asa ca, consuma-le cu moderatie.
Eviti alimentele bogate in grasimi
Acest truc este cat se poate de ineficient si nu este decat un mit. Organismul tau are nevoie de grasimi pentru ca sunt o sursa importanta de vitamina A, D, E si K. Grasimile, de asemenea, contin si o importanta sursa de acizi grasi precum omega 3 si omega 6. Aceste grasimi nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta zilnica. Aportul recomandat este de 35% din aportul zilnic de calorii.