Specialistii considera ca obezitatea nu este declansata de cat de mult mancam sau lipsa exercitiilor fizice, ci de felul in care gandim.
"Exista o comunicare permanenta intre minte si trup, iar mintea este cea mai importanta pentru ca iti influenteaza comportamentul.", spune specialistul in nutritie Janet Thomson, autor al volumului "Gandeste mai mult, mananca mai putin", potrivit dailymail.co.uk.
Janet este convinsa ca luam in greutate din cauza mesajelor confuze venite de la creier, ce au ca rezultat sabotarea tentativelor de slabire.
Asadar, daca ni s-a spus ca "avem o constructie solida din nastere" sau ca "dietele sunt o pierdere de vreme", mesajul ne va influenta comportamentul. Fara sa ne dam seama, legatura emotionala cu hrana poate deveni una toxica, ajungand sa mancam nu numai atunci cand ne este cu adevarat foame si nu ne vom opri decat atunci cand stomacul este plin pana la refuz.
Cu toate acestea, specialistul sustine ca lucrurile pot fi schimbate si a oferit ca solutie un program de exercitii ale mintii care pot creste sansele de a slabi si de a mentine greutatea dorita.
Gandeste-te la cum vei arata si te vei simti la o luna dupa ce ai atins greutatea dorita - slaba si sanatoasa. Apoi vizualizeaza-te pe tine la trei luni si la sase luni dupa aceea. Petrece un minut inainte de a te culca in fiecare seara si un minut dimineata dupa ce te trezesti, atunci cand inca nu te-ai dezmeticit bine, vizualizandu-te in acest fel. Crearea unor emotii pozitive puternice ajuta la dezvoltarea increderii ca vei reusi ceea ce ti-ai propus.
Scrie exact ce iti doresti sa realizezi - fie ca vrei sa incapi in blugii de acum doi ani sau sa poti sa urci scarile fara sa gafai - si mai ales ce esti dispusa sa faci pentru a ajunge acolo, spre exemplu "Voi manca mai putin" sau "Voi face mai mult sport". Citeste randurile scrise cu voce tare de doua ori pe zi.
Identifica gandurile si comportamentul care te-au impiedicat sa realizezi ceea ce ti-ai propus in trecut. Fa o lista a tuturor lucrurilor care au "ajutat" la cresterea in greutate (prea multe gustari, prea mult fast-food) si apoi scrie o lista de lucruri pe care intentionezi sa le faci diferit de acum incolo (planificarea meselor, mai putin fast-food).
Tine un jurnal in care sa scrii absolut tot ce mananci. Studiile dovedesc ca atunci cand scrii devii mai constienta de ceea ce consumi, iar constientizarea este un pas inainte.
Petrece timp in compania unor oameni care au reusit deja sa faca ceea ce ti-ai propus. Cei in compania carora iti petreci timpul iti influenteaza comportamentul pentru ca fara sa iti dai seama vei asimila experientele pozitive ale celorlalti, ajungand sa adopti o atitudine similara.
Respecta doua reguli simple: nu folosi mancarea ca recompensa sau premiu - mananca doar daca organismul tau are nevoie de combustibil si ofera-i cea mai sanatoasa varianta posibila. Nu iti interzice niciodata sa mananci un anumit produs. O astfel de atitudine nu face decat sa te determine sa iti doresti si mai mult acel aliment.
Gustarile la birou: 650 de calorii care dauneaza siluetei
Vrei sa slabesti? Reducerea numarului de calorii iti incetineste metabolismul!
Dieta in impas? Poftele pot fi amanate!