Acorda atentie mediului
Atunci cand iesi in oras, opteaza pentru localurile in care muzica se aude in surdina si lumina puternica este inlocuita cu cea a lumanarilor. Un studiu de specialitate arata ca acest ambient te poate face sa mananci cu pana la 18% mai putin, ceea ce inseamana pana la 175 de calorii.
Mai mult, te vei relaxa si iti vei savura preparatul, iar asta te va face sa mananci mai incet. In final, te vei simti satula cu mult inainte sa termini tot din farfurie.
Ia la pachet
Femeile care aleg sa isi ia mancare de acasa si nu iau pranzul in oras ajung sa manance mult mai putin, arata un studiu.
Participantii la cercetare care luau pranzul in oras cel putin o data pe saptamana au slabit cu pana la 2 kilograme mai putin decat persoanele care alegeau sa manance la birou ceea ce isi adusesera de acasa. Sa mananci in oras inseamna o implicare redusa in ce priveste aportul caloric, ingredientele si metodele de gatit si este inevitabil luatul in greutate.
Fa-ti de cap cu proteinele
Dieta saraca in proteine nu face decat sa te infometeze si poti ajunge sa consumi cu 12% mai multe calorii. Studiul realizat de Universitatea din Sydney arata ca acest surplus de calorii poate duce la o crestere in greutate cu pana la 3 kilograme in doar o luna.
Micul dejun este recomandat sa fie masa cea mai bogata in proteine, pentru ca senzatia de satietate se va mentine pe tot parcursul zilei si astfel nu vei mai simti nevoia de a manca ceva nesanatos.
Gandeste-te la ce ai mancat
De fiecare data cand simti ca iti este foame sau ai o pofta anume, fa un exercitiu de memorie si aminteste-ti ce ai mancat la masa anterioara. Un studiu de specialitate a demonstrat faptul ca in acest fel vei activa acea parte a creierului care joaca un rol esential in luarea deciziei de a manca sau nu. Pentru a-ti potoli pofta revizuieste-ti meniul mancat la pranz spre exemplu si iti vei da seama si singura ca nu ar trebui sa mananci si o ciocolata.
Depoziteaza mancarea
Un truc de slabit cat se poate de usor si de eficient este sa pui mancarea in pachete de mici dimensiuni. Participantilor la studiu li s-a cerut sa isi puna mancarea in cate 24 de pungute, acestia reusind astfel sa manance din ele timp de 24 de zile, in timp ce persoanele care si-au depozitat mancarea intr-o singura cutie, au consumat totul in doar 6 zile.
Impartind mancarea te impiedica sa consumi portii mari si deschiderea urmatorului pachet te va face sa constientizezi cat de mult mananci.
Limiteaza-ti optiunile culinare
Pentru a te asigura ca nu mananci mai mult decat trebuie, umple frigiderul si debaraua numai cu alimente sanatoase, dar putine. Sa ai o varietate mica de unde poti alege poate sa submineze apetitul. Actiunea de a alege necesita energie si epuizeaza rezervele de a reduce controlul de sine.
Redu consumul de zahar
Reducand consumul de zahar fie si cu doar 2 lingurite de zahar in fiecare zi, te scapa de 2 kilograme pe care le-ai lua in greutate in decurs de un an.
O metoda usoara pentru un consum redus de zahar este optarea pentru versiuni neindulcite sau mai putin de suc de fructe.
Mai usor cu uleiul
Atunic cand gatesti, poate fi destul de usor sa pui in tigaie o cantitate mai mare de ulei decat ar trebui. Incearca sa pui uleiul intr-o sticluta care sa iti permita sa il pulverizezi, reducand astfel considerabil consumul. Tine cont de faptul ca o lingurita de ulei are in jur de 119 calorii, iar atunci cand pui in salata sau peste legume in tigaie, vei adauga fara doar si poate mai mult decat atat.
Consuma ce trebuie
Poti reduce aportul caloric si sa te saturi in acelais timp consumand cat mai multe legume. Au rolul de a te umple, nelasand loc si pentru alimentele bogate in calorii. O ceasca de carbohidrati iti asigura pe putin 50 de calorii, in timp ce aceeasi cantitate de legume nu are mai mult de 10 calorii. Mananca asadar la fiecare masa o salata sau o supa de legume.