Un studiu realizat la National Institutes of Health te ajută să înţelegi de ce îngrăşarea este atât de comună după o dietă şi de ce îţi este atât de greu să ţii kilogramele în plus departe definitiv.
Rezultatele publicate în jurnalul Obesity arată că procesul de slăbire determină organismul să intre în stare de "luptă", de unde rezultă o sporire masivă a apetitului. Ca urmare a acestui fenomen, indivizii ajung să consume cu 100 de calorii în plus pentru fiecare kilogram pierdut.
"Este prima oară când a fost identificat acest număr. Nu ştiam cât de mare este înainte de a efectua această cercetare", a subliniat autorul studiului. "Avem tot timpul pacienţi care se lovesc de acest platou şi încercăm să ne dăm seama ce e de făcut. Din acest studiu tragem concluzia că trebuie abordată latura ce ţine de aportul alimentar şi apetitul sporit."
Studii anterioare arătau că procesul de slăbire duce la o încetinire a metabolismului, care la rândul ei conduce la creşterea în greutate. Noua cercetare sugerează, însă, că sporirea apetitului are un efect de trei ori mai puternic decât încetinirea metabolismului, iar împreună, cele două fenomene reduc şansele individului de a împiedica greutatea să ajungă la nivelul de dinainte de dietă sau chiar să îl depăşească.
Vestea bună pentru cei care ţin dietă, însă, este că există medicamente care suprimă apetitul, iar specialiştii recomandă o vizită la medic pentru a primi un astfel de ajutor în perioada de după dietă.
"Acest studiu arată că nu e vina ta. Organismul tău luptă împotriva menţinerii pe termen lung a noii greutăţi", arată autorul studiului.