In anul 1981, un barbat numit Rayner Garner -care locuia in acea perioada in Hawaii- a conceput primul sling reglabil, cu doua inele si margini capitonate, ca mijloc pentru el si sotia sa de a-si purta copilul de doar cateva luni. Ideea acestuia s-a dovedit a fi un real succes si de aceea, in 1985, doctorul William Sears (pediatru american foarte cunoscut, tatal a opt copii si unul dintre liderii conceptului de "attachement parenting") a cumparat drepturile pentru acest produs si a continuat sa dezvolte conceptul.
Iar in ultimii ani, atat conceptul, cat si sling-ul -in diferitele sale forme si modele- au devenit din ce in ce mai populare, atat in randul celor care dau tonul in orice noua moda -vedetele de la Hollywood-, cat si in randul mamicilor.
Am vrut sa stim mai multe despre acest nou trend si am apelat la Diana Mateescu, autoarea blog-ului "Poarta-ma, mami!" si una dintre sustinatoarele autohtone ale sling-ului.
La randul sau mamica, Diana Mateescu a descoperit beneficiile sling-ului experimentand alaturi de micutul sau.
Aceasta ne-a povestit:
"In primele luni de viata, bebelusul meu a dormit cel mai bine in brate. Ale mele sau ale tatalui sau. Avand de ales intre zece minute dormite in patut sau doua ore in brate am ales mereu a doua varianta. Copilul meu avea nevoie sa ma stie alaturi asa ca i-am fost si i-am aratat asta in singurul mod care pe el il linistea. L-am lasat sa ne simta acolo ori de cate ori avea nevoie. Pe vremea aceea nu descoperisem sling-urile insa mi-ar fi fost cu siguranta de ajutor pentru simplul motiv ca uneori aveam nevoie sa fac si altceva atunci cand copilul dormea, iar bratele ma dureau constant.
Cand avea un an am descoperit slingurile si de atunci suntem nedespartiti. Pentru el nu a fost nici o diferenta fata de tinutul in brate, insa pentru mine a fost incomparabil mai bine. Abia incepuse sa mearga si obosea destul de des sau se intimida vazand anumite persoane sau locuri noi, asa ca cerea in brate foarte des. Puneam slingul si in jumatate de minut eram gata. Pentru mine a fost cel mai bun medicament impotriva durerilor de spate, iar pentru el a fost siguranta ca il voi putea purta oricat are nevoie. In scurt timp am renuntat de tot la carucior pentru ca de cele mai multe ori ajungem cu copilul in sling si impingand caruciorul sau carandu-l in brate pe scarile de la metrou."
Diana Mateescu: "Este foarte important pentru sanatatea psihica a mamei sa faca o trecere lina de la viata de dinainte de copil, la cea de dupa si foarte important pentru copil sa faca parte din viata mamei.
Daca aveti un copil care adora sa stea in brate, atunci puteti folosi un sling. In primele luni de viata il puteti purta peste tot in casa, fiind mult mai usor pentru bebelus sa se adapteze la noua lume avandu-si mama alaturi. Si puteti face asta cu mainile libere si mai putine dureri de spate. Este ceva ce cu siguranta mi-a lipsit atunci cand copilul meu era mic.
Cel mai important atu al slingului este ca se poate purta oricand, din prima zi si pana cand copilul nu mai doreste in brate, facand asta in acea pozitie pe care copilul o prefera in momentul respectiv.
Daca bebelusul doreste sa fie purtat vertical, semi-inclinat, sa vada bine in afara, sau sa suga, toate acestea pot fi obtinute cu ajutorul slingului in orice moment."
De cand (de la ce varsta si cate kilograme) si pana cand pot fi purtati copiii in sling?
Pentru ca foarte multe mamici au impresia ca micutul lor nu mai poate fi purtat in sling dupa ce a trecut de varsta de un anisor, am rugat-o pe Diana Mateescu sa ne spuna pana cand pot fi purtati micutii in sling.
"Slingul poate fi purtat inca din prima zi de viata a micutului, fie el si prematur. In general insa, mamele au nevoie de sling dupa primele saptamani, dupa ce tatal termina concediul iar ajutoarele primite in vizita, de obicei mama sau soacra, se intorc la casele lor.
In functie de materialul ales pentru sling, acestea pot rezista si pana la 30 kilograme. Eu inca folosesc slingul cu baietelul meu de aproape 3 ani si 18 kg atunci cand e obosit sau doar vrea sa ne tinem un pic in brate. Diferenta intre sling si brate, la 18 kg, este de la cer la pamant.", spune Diana Mateescu.