In Bratislava, pot fi admirate castelele Bratislava si Devin, unde se simte inca fiorul secolelor trecute. Tot aici trebuie “vizitate” si restaurantele traditionale pentru a servi bryndzove halusky, adica galustele din cartofi si branza sarata de oaie, cu jumari deasupra, deliciosul preparat specific al comunitatii slovace.
Asemanatoare bucatariei cehesti, cea slovaca se diferentiaza prin faptul ca foloseste mai multe mirodenii, trasatura ce o apropie mai mult de bucataria ungara, al carei gulas a fost repede asimilat. Alaturi de traditionala supa de pui sau de rosii, mesele din Slovacia gazduiesc supa de usturoi. Slovacii au tot felul de supe, localnicii din nord avand un fel preferat, identic cu borsul moldovenesc. Carnatii sunt la loc de cinste in bucataria slovaca, la fel ca si toba. Alte feluri de mancare, apreciate atat de localnici cat si de straini sunt zemiakove placky - clatite din cartofi prajite in ulei, kapustnica -S un fel de ciorba de varza, laskonky - gogosi cu alune si crema, trotle - biscuiti sub forma de rondele serviti cu crema de ciocolata la mijloc, treska - salata de cod cu maioneza, ceapa si morcov.
Insa ingredientul de baza in Slovacia este laptele. Si pe buna dreptate, caci Slovacia este renumita pentru produsele lactate de foarte buna calitate si foarte gustoase – diverse tipuri de branza de oaie, capra sau vaca, afumate sau neafumate, cascaval sau unt traditional. In Romania, pot fi gasite in hipermarketuri produse lactate slovace de la fabrica de lapte Koliba, din Hrinova. Fabrica dateaza din 1993, cand zilnic se prelucrau trei mii de litri de lapte, din care in mare parte se produceau manual unt, lapte, branza dulce si cascaval afumat. In prezent, Koliba este producator modern de lactate, cu o gama diversificata de sortimente din lapte, din regiunile muntoase ale Slovaciei. Cele mai cautate produse sunt Pohoda (branza topita), Hrinovska tehla (Koliba Calup), cascaval semitare maturat afumat si neafumat, untul traditional si crema de unt cu continut partial de grasime vegetala Maslova chut (Gustul untului Koliba). Cu ele se pot prepara autenticele galuste slovace, dar si alte specialitati culinare traditionale: pirostele cu branza, galustele de malai prajite in ulei, cu branza si slanina, chechuri gatite la aburi umplute cu gem.