Bat din tobe, mediteaza, danseaza si se agita intr-un efort colectiv pentru a saluta soarele in cea mai lunga zi din an in emisfera nordica la Stonehenge. Situtat in campia Salisbury, la aproximativ 140 km sud-vest de Londra, misteriosul site a fost construit in mai multe etape intre 3000 i.Hr. si 1.600 i.Hr.
Una dintre atractiile turistice din Marea Britanie si vizitat de mai mult de 750 de mii de persoane in fiecare an, Stonehenge ramane si acum un mister.
Exista foarte multe teorii care sustin ca pietrele ar reprezenta o parte a unui calendar astronomic imens. Altii, vorbesc despre o cultura straveche centrata pe soare, iar pietrele ar fi aliniate de la rasarit spre apus.
"Adevarul este ca nu se stie exact de ce a fost construit", spune Amanda Chadburn, arheolog la English Heritage. "Oricare ar fi originile, site-ul de la Stonehenge, realizat cu pietre masive aduse de la mai bine de 240 de kilometri departare, reprezinta o incursiune intr-o cultura straveche", completeaza aceasta, citata de washingtonpost.com.
Anul acesta, peste 20.000 de petrecareti s-au adunat sa sarbatoreasca solstitiul de vara la Stonehenge.