Cele mai multe discutii le aud in jurul meu despre stresul la birou. Poate si pentru ca aici ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Stresul difera de la o persona la alta, in functie de puterea acesteia de a se adapta la conditiile de mediu. De fapt pe scurt chiar de aici se porneste, adica de la adaptabilitate. Este cunoscut faptul ca atunci cand suntem presati sau ne este frica de ceva, si stresul creste. Frica si presiunea sunt cauzele cele mai des intalnite la adulti care provoaca stresul.
Factorii generali care provoaca stresul sunt: durerea sau lumina puternica, examenele, deadlineurile, resposabilitatile care ne depasesc, lipsa somnului sau conflictele cu cei din jurul nostru, senzatia de nesiguranta. Oricum termenul este destul de vag, fiind si ceva extrem de subiectiv, de aceea dificil sau imposibil de masurat. Ceea ce tu consideri stresant, pentru persoana din dreapta ta poate ca nu e.
... efecte
"The American Institute of Stress" a indentificat o lista de 50 de semne si simptome ale stresului. Iata cateva dintre ele: dureri frecvente de cap, in piept sau in stomac, palpitatii, atacuri de panica, dorinta sexuala scazuta, anxietate, ingrijorare, frustrare, depresie, apetit scazut sau crescut, dificultate in luarea deciziilor, nervozitate, nivel de munca scazut plus scuze care sa acopere acest lucru, probleme de comunicare, izolare de societate, oboseala, schimbari in greutatea corporala. Deci stresul de afecteaza emotiile, starea si comportamentul.
... si solutii
Pentru solutii, am discutat cu specialistul, adica cu doamna Bogdanka Militescu, medic primar in medicina interna si cardiologie, fondatoarea Clinicii Heartmony, clinica ce se ocupa in principal de managementul stresului. Cum i-a venit ideea sa fondeze aceasta clinica? "Ca urmare a contactului cu peste 100.000 de clienti timp de 20 de ani in cabinetul de consultatie, am constatat ca un procent foarte mare din solicitarile medicale sunt rezultatul efectelor stresului. Si aceasta mai ales in ultimii 10 ani. Decizia de a fonda o clinica antistres a fost sustinuta si de intalnirea cu o persoana care face parte din colectivul unui institut de cercetari in acest domeniu".
In prezent o preocupa suportul pe care il acorda organizatiilor si persoanelor dornice sa-si gestioneze stresul, cu scopul de a creste performanta profesionala, a dezvolta creativitatea, capacitatea de a lua cele mai bune decizii, de a rezolva probleme si de a prevenii aparitia bolilor fizice si psihice. Asadar Clinica Heartmony, fondata acum un an se ocupa cu managementul stresului, al anxietatii, depresiei, atacurilor de panica, diferite fobii, inclusiv teama de a zbura cu avionul. Iar un nou serviciu pe care doreste sa-l implementeze este acela al Parentingului, care urmareste imbunatatirea relatiilor dintre parinti si copii. In continuare ne spune chiar doamna Militescu care sunt solutiile oferite de clinica sa: "Solutia pe care o oferim este cea de fitness emotional, care va determina in final restructurarea emotionala.
Ce presupune? Obtinerea coerentei cardiace, adica a unui echilibru intre cele doua ramuri ale sistemului nervos vegetativ, echilibru care va determina modificarea perceptiei. Metodologia consta intr-un seminar de stress management, urmat de sedinte de coaching individuale, sedinte necesare pentru a sustine clientul in obtinerea restructurarii emotionale. Pot fi initiate si doar sedinte de coaching. Este vorba despre un program de 8 sedinte la interval de doua saptamani, deci in total durata este de patru luni.
De mentionat ca rolul cel mai important in obtinerea unui rezultat il are clientul insusi. Fara exersarea zilnica necesara dezvoltarii "muschiului emotional" nu se vor obtine rezultate. Putem face o paralela cu fitnessul fizic; pentru a ne dezvolta un grup muscular este necesar sa ne antrenam dupa un anumit protocol. Dupa ce l-am dezvoltat urmeaza procesul de intretinere. Daca nu-l intretinem se atrofiaza".
Femeile si stresul
Tot doamna Militescu ne-a spus ca in ultima perioada a inceput si la noi sa se vorbeasca din ce in ce mai mult despre stres, dar nu suficient. Femeile au inceput sa solicite sprijinul echipei de la Heartmony deoarece isi doresc ca "in afara rolului de sotie si mama sa devina si superprofesioniste la locul de munca. Aceasta presiune a adaugat noi tensiuni la viata femeii si asa destul de suprasolicitanta. Ele lucreaza peste 40 de ore pe saptamana, isi iau de lucru si acasa si nu mai le ramane timp si puterea sa se relaxeze... Incet se instaleaza stari de nervozitate excesiva, tulburari de somn, furii, panici, grija fata de cei dragi se transforma in ingrijorare".
In concluzie si stresul poate fi tratat, daca stii la cine sa apelezi.