Cu ceva timp in urma, aceasta problema era rezolvata de femeile care aveau serviciu gatind (supe, ciorbe, mancaruri cu carne si legume), mai ales la sfarsit de saptamana, pentru a avea mancare gata facuta pentru aproape intreaga saptamana urmatoare, acestea fiind pastrate la frigider si apoi reincalzite.
Este o solutie, dar nu foarte sanatoasa, fiind vorba de mancaruri adesea foarte consistente si, pe deasupra, este si plictisitoare prin uniformitate.
Acum se poate apela la asa-numitele „convenience food", semipreparate (legume, paste etc.) care necesita o preparare scurta, fiind gata pregatite si care necesita doar un tratament termic rapid si fara munca prea multa (legumele sunt gata curatate, pastele se gasesc in ambalaje portionate), asa cum exista si supe concentrate sau deserturi (budinci, inghetate, frisca) sub forma de concentrate ce se prepara foarte usor.
Acestea pot fi cumparate in cantitatile dorite si pregatite la dorinta, foarte rapid. Din pacate si acestea au dezavantajele lor: gustul lor nu este foarte natural, contin multe E-uri (coloranti, potentatori de gust, amidon etc.) si devin si ele cu timpul plictisitoare.
O metoda mai sanatoasa este totusi aceea de a gati si lucruri proaspete, adica din materii prime naturale de sezon (mai ales legume si fructe proaspete, ciuperci etc.), in combinatie cu semipreparate (legume congelate, paste refrigerate, supe concentrate etc.), in functie de timpul disponibil.
Astfel, mai ales vara, se pot gati foarte multe preparate la minut, in acest sens fiind indicate retetele bucatariei mediterane: legume sub forma de salate proaspete sau sotate la tigaie, ciuperci, carne de pasare sau de vitel trasa la tigaie, paste fierte rapid si combinate cu diverse sosuri (gata preparate, ce se gasesc in nenumarate variante in comert).
Merita putin efort, fiind o hrana mai sanatoasa, mai ales daca se foloseste si ulei de masline. Iarna se poate gati rapid cu mixuri de legume, gata pregatite, care doar trebuie incalzite, folosite drept garnitura alaturi de carne.
Dar si iarna se pot prepara multe salate proaspete, intrucat se gasesc si iarna in supermarket. Carnea, de asemenea, este de preferat a fi preparata la tigaie (carne de pasare, curcan, strut) sau la gratar (vita, porc) si consumata imediat, fiind mai sanatoasa.
Cu alte cuvinte, este totusi mai sanatos a gati, dupa dorinta si preferinta, in fiecare zi ceva proaspat, decat a avea mancare la frigider pentru toata saptamana si a reincalzi mancarea.
Aceasta metoda mai are un avantaj, din lipsa de timp se va gati mancare mai simpla, de ex. carne mai putin grasa, mai multe salate proaspete, se vor consuma mai multe fructe crude in completare, ceea ce nu poate fi decat mai bine, chiar daca necesita putin efort.