Iata cateva situatii care pot aparea in viata reala si de ce nu ar trebui sa te ingrijorezi prea tare, urmand sfaturile expertilor consultati de cei de la parents.com.
Iti lasi sau nu copilul sa doarma la pranz?
Da, multi parinti insista isi culce copilul in timpul zilei macar pentru o ora, dupa masa de pranz, insa aceasta perioada de relaxare are ca rezultat o seara plina de peripetii si mofturi cand vine ora de culcare seara. Si de aici vin tipetele si urletele, plansetul copilului care nu sta in pat nici sa-l pici cu ceara, cosmaruri si nervi intinsi la maxim.
Este in regula ca puiul tau sa nu mai doarma la pranz dupa ce a atins varsta de trei ani. Chiar si cand e vorba de un copil mai mic, daca un pui de somn il impiedica sa adoarma seara la o ora rezonabila, atunci merita sa-l nu-l fortezi sa doarma in timpul zilei.
In schimb, poti pastra ora de dupa pranz pentru activitati ceva mai linistite, precum coloratul sau cititul, astfel incat organismul copilului sa se odihneasca. Daca adoarme, il poti trezi, stiind ca altfel vei avea parte de un cosmar seara. Daca ti se pare ca nu doarme destul, poti, in loc sa iti obligi copilul sa doarma ziua, sa il culci cu o ora mai devreme. Daca il mentii activ pe parcursul zilei, nu vei avea probleme!
Iti trimiti copilul bolnav la scoala?
Da, se poate ca uneori copilul sa mimeze anumite simptome doar pentru a scapa de inca o zi de scoala, insa medicii recomanda sa te asiguri ca trece macar o zi in care acesta sa nu aiba febra pana sa il trimiti din nou in colectiv.
Insa in primii ani de viata, copilul se imbolnaveste destul de des, iar daca l-ai tine in casa de fiecare data cand tuseste putin sau stranuta, ar insemna ca n-ar mai iesi din casa!
Daca are febra, vomita sau ceva contagios, atunci tine-l acasa. Insa de indata ce incepe tratamentul si pare in stare sa se deplaseze, este in regula sa-l trimiti la scoala, daca medicul nu i-a recomandat sa sta acasa un anumit numar de zile.
Iti inveti copilul sa imparta?
Nu e bine nici sa-l obligi sa imparta jucaria preferata, dar nici nu te poti astepta ca restul copiilor sa inteleaga de ce nu se pot juca si ei cu mingea sau masinuta lui. Ideal ar fi sa nu iei jucarii care sunt adevarati magneti pentru cei mici la locul de joaca. Limiteaza-te la piese comune, pe care probabil le au cu totii. Nu-ti frustra copilul avand asteptari prea mari de la el, totusi. Incearca sa ii explici ca se va juca timp de un minut cu jucaria, dupa care un alt copil o va avea timp de un minut, iar apoi o va primi inapoi pentru inca un minut. Astfel, copilul tau va sti ca nu este o schimbare permanenta, ca nu-si va pierde jucaria, iar ceilalti vor fi mai dispusi sa inapoieze jucaria daca sunt supravegheati si li se pune in vedere ca o primesc doar daca sunt dispusi sa imparta. Ai grija ca intervalul sa fie atat de scurt incat sa nu le dea ocazia celor mici sa duca dorul jucariei si sa inceapa sa se certe pentru ea.
Tipi sau nu la copilul tau?
Ideal ar fi sa n-o faci. Insa daca iti pierzi cumpatul, este bine sa recunosti ca ai gresit si sa ii oferi copilului o explicatie si scuzele de rigoare ulterior. E bine sa ii arati copilului ca nu esti perfecta, dar ca stii sa gestionezi o situatie tensionata. Va proceda exact la fel cand va creste. Daca tu te opresti cand simti ca ti se urca sangele la cap, inchizi ochii si respiri calm timp de cateva momente, va folosi aceeasi tehnica atunci cand va intampina frustrari si greutati.
Citeste si:
FOTO! O mama, in rolul fiicei - Sexy sau jenant?
Oprah Winfrey dezvaluie de ce nu are copii
Iuliana Tudor, o mama moderna - Secretele unei educatii solide