Foile rupte aruncate peste tot, jucariile de sub pat, hainele aruncate care pe unde, toate acestea il descumpanesc cand trebuie sa faca ordine? Cu cateva trucuri, il poti obisnui pe cel mic sa sa fie mult mai ordonat.
Stabiliti impreuna un program pentru efectuarea temelor
Daca este inca la inceput de drum si nu este obisnuit cu programul scolar, ii poti imparti timpul in sedinte de cate 15-20 minute pentru lectii, in functie de cat de multe teme are de facut si de dificultatea acestora. Nu uita sa inceapa cu cele mai dificile, pentru a avea mintea odihnita si a putea acorda atentie maxima.
Obisnuieste-l de mic cu "listele"
Puterea exemplului functioneaza foarte bine atat pentru adulti, cat si pentru copii. Daca te vede ca tu faci mereu diverse liste pentru a nu uita sarcinile pe care le ai de facut, cel mic va fi incantat sa faca acelasi lucru. Ii poti cumpara un carnetel mic si colorat, cu desenele lui preferate si ai sa vezi ca ii va face placere sa noteze diferite lucruri, intocmai cum fac “oamenii mari”.
Pregatiti impreuna activitatile de a doua zi
Seara, cand iti faci lista de cumparaturi, sau iti pui reminder sa iei hainele de la curatatorie, planifica-ti timpul alaturi de cel mic. Incurajeaza-l sa scrie ce stie ca are de facut a doua zi, cum ar fi sedinta saptamanala de balet sau de fotbal, sau pur si simplu ca se duce in vizita la un prieten sau chiar la bunica. Se va entuziasma si va astepta cu nerabdare sa bifeze a doua zi ce a facut. In plus este un exercitiu foarte bun de memorie si de organizare.
Foloseste-te de post-it-uri
Pune prin casa diverse biletele pentru a-i aduce aminte de sarcinile pe care le are de facut. Poti scrie diferite lucruri usoare pentru el, cum ar fi “Dimineata, nu uita sa-ti faci patul”, sau “Arunca hartiile in cosul pentru hartii”, sau, de ce nu “Hainutele murdare merg direct in cosul de rufe”. Asa il vei obisnui sa fie ordonat si se va deprinde mult mai usor sa te ajute la treburile casnice.
Ofera-i spatiul lui de depozitare
Decat sa ii faci observatie ca isi tine jucariile imprastiate si ca nu sunt aranjate frumos pe rafturi, cumpara-i niste cutii mari pentru a le pune acolo pe toate. Copil fiind, jucariile nu vor sta nicodata pe raft aranjate ca la muzeu. Ii va fi mult mai usor sa le puna in cutii si va fi mult mai receptiv cand va trebui sa faca ordine.
Nu ignora importanta etichetelor
Lipeste cateva etichete dragute in camera celui mic pentru a-si ordona obiectele pe categorii. Pe birou poate sa aibe suport pentru creioane, pentru pixuri, pensule si tot ce ii mai trebuie pentru scoala, aranjate pe categorii. Acelasi lucru poate sa-l faca si in biblioteca, aranajand cartile dupa culori, autori sau marime. Cei mici au nevoie de de cateva reguli pentru a se obisnui sa fie ordonati.
Ajuta-l la curatenie
E bine daca isi face singur curatenie, dar ii poti da o mana de ajutor o data pe saptamana pentru a nu se simti coplesit. Faceti impreuna curatenia generala, dar in acelasi timp puteti trasforma acest timp intr-unul distractiv. Impreuna, puteti face turneu de “baschet” cu hartiile mototolite, parada modei cu papusile in drum spre dulap, sau cursa Formula 1 cu masinile "blocate" sub birou. Curatenia saptamanala poate fi si distractiva.
Stabileste un orar pentru lucrurile importante de zi cu zi
Este foarte bine daca mesele se iau in fiecare zi la aceeasi ora impreuna cu toata familia, sau daca are o ora fixa de culcare. Acest lucru il va ajuta sa invete ce inseamna sa se incadreze intr-un timp dat si il va ajuta sa invete sa pretuiasca timpul si sa nu-l iroseasca.
Nu exagera cu organizarea
E bine sa-l inveti de mic sa fie organizat, dar nu-l cicali prea mult, pentru ca s-ar putea sa devina obositor pentru el si sa nu primesti rezultatul dorit. Daca vei insista inutil, il vei determina sa faca exact contrariul. Alege doar sa ii amintesti din cand in cand ce are de facut.
Rasplateste-l
De fiecare data cand observi ca devine mai organizat, rasplateste-l. Chiar daca nu ii iese din prima, e de apreciat faptul ca incearca. Incurajeaza-l de fiecare data si vei vedea, in scurt timp, ca vei avea un copil ordonat si organizat. Invata-l ca a ai fi oraganizat nu inseamna a fi plictisitor si este chiar foarte util si chiar distractiv.