Urzicare si muscaturi de insecte
Daca obisnuiesti sa te plimbi prin parc, inseamna ca ti s-a intamplat de multe ori sa te urzici. Uleiul din frunzele urzicilor provoaca o iritatie la nivelul pielii si atunci cand te scarpini nu faci decat sa raspandesti uleiul si implicit sa amplifici senzatia de mancarime. Ceea ce trebuie sa faci imediat dupa ce te-ai iritat este sa te speli cu apa si sapun, fara sa te scarpini.
In cazul unei iritatii superficiale, pentru calmare, poti sa lua de la farmacie o crema de hidrocortizon si sa aplici pe zona afectata sau Benadryl. Aceste masuri pot fi aplicate cu succes si in cazul muscaturilor de insecte.
Taieturi
In cazul unui asemenea accident, trebuie mai intai sa speli rana cu apa oxigenata sau oricare alte solutie antiseptica. Aplica apoi un bandaj pentru a opri sangerarea si sa reduci riscul de a ramane o cicatrice. Daca vei lasa rana neacoperita, aerul va usca pielea si incetineste procesul de vindecare. Daca taietura este grava si ai atins muschiul sau alte puncte importante, grabeste-te sa te adresezi medicului.
Apa in urechi
Vara cand mergi la piscina sau la mare, poate fi foarte neplacut. Apa ramasa in ureche trebuie eliminata rapid pentru ca altfel creeaza un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.
Pentru a desfunda urechea, amesteca o lingurita de alcool cu o lingurita de otet. Pune solutia obtinuta intr-o seringa si pune cateva cateva picaturi. Asta va impiedica aparitia bacteriilor.
Sughitat
Este foarte neplacut, stim si poate fi dificil sa te opresti din sughitat odata ce ai inceput. Tot ce trebuie sa faci este sa inspiri si sa iei o gura mare de aer si sa numeri pana la zece. Fara sa expiri, inspira inca o data si tine-ti respiratia pentru inca cinci secunde. La final, mai inspira inca o data, nu expira si tine-ti respiratia pentru alte cinci secunde. Poti apoi expira si respira normal. Aceasta tehnica se dovedeste a fi foarte eficienta pentru ca va calma diafragma si va impiedica spasmele involuntare care te fac sa sughiti.
Arsura
Cand gatesti, poate fi foarte usor sa te accidentezi si sa te arzi din greseala. Ceea ce trebuie sa faci imediat este sa pui zona afectata sub jetul de apa rece si sa stai asa pentru zece minute. Asta va calma pielea si o va raci impiedicand caldura sa afecteze piele amai rau. Aplica apoi un unguent antibacterian si acopera cu un bandaj.
In cazul in care zona afectata este mare sau ti-au aparut basicute, este cazul sa te adresezi medicului.
Insolatie
Insolatia apare cand temperatura corpului creste atat de mult incat exista riscul ca creierul sau alte organe sa fie afectate. Cele mai expuse sunt eprsoanele tinere si cele in varsta care au organismul sensibil.
Una dintre pricipalele metode de a preveni insolatia, este sa bei apa. Evita bauturile cu cofeina sau cele alcoolice pentru ca face dificila echilibrarea temperaturii corpului.
Evita activitatile in aer liber in partea zilei cand temperaturile sunt periculos de ridicate.
Arsura solara
Opreste inflamatia luand un ibuprofen. Amelioreaza senzatia de arsura aplicand o data la 15 minute cereale de ovaz inumiate in apa. Aplica apoi o crema hidratanta, ar fi preferabil sa contina si aloe vera pentru o mai buna senzatie.
Sangerare nazala
Opreste sangerarea tinand cu degetele narile apropiate pentru 10 minute. Nu lasa capul pe spate, nu pune gheata si in niciun caz nu alege sa blochezi caile respiratorii cu vata.
Adreseaza-te unui medic daca te simti slabita sau iti vine sa lesini ori sangerarea nu se opreste si te doare capul sau ai febra.