Nici cei care si-au ales o meserie tehnica nu se afla intr-o situatie mai fericita, iar economia care sta pe butuci nu permite inginerilor, constructorilor si arhitectilor sa cladeasca mai nimic, cu atat mai putin propria cariera. Cinic, dar adevarat, tuturor le ramane o singura speranta: aceea de a fi sanatosi, nu de alta, dar nu prea mai are nici cine sa-i trateze. 8000 – acesta este numarul medicilor absolventi in 2009, care au dat Romania pe strainatate, cea care a oferit conditii de lucru umane si salarii demne.
Romanii se afla in situatia de a nu mai sti ce drum sa-si aleaga in viata si nici pentru cei fara studii superioare situatia nu este mai roz. Fata de anul trecut, locurile de munca s-au injumatatit, iar pesimistii atrag atentia asupra faptului ca actuala criza a joburilor va dura pana dupa 2013, deoarece firmele nu vor cauta forta de munca imediat ce se vor redresa, ci abia mai tarziu.
La problemele tinerilor, se adauga o problema a tuturor: statul roman, expert in cantitate, si nu in calitate, cheltuieste o groaza de bani pentru pregatirea unor specialisti de la care nu va incasa niciodata nici un impozit. Spre exemplu, un singur student la medicina, costa statul, pe an, 6525 de lei. Pe larg despre fabrica de someri ce a devenit scoala romaneasca, duminica, intr-o ancheta de Anca Nastasi, la Romania, te iubesc!.