Alti aliati de incredere: cavalerii albi din lactate. Apropo de alb, cel mic va deveni cu atat mai cooperant cu cat mai colorat va fi meniul sau cel sanatos. Fii creativa la randul tau si las-l sa se implice in decorarea “platourilor”. Va manca mai cu pofta ceea ce a preparat cu mana lui.
Pune-l in miscare. Sportul inseamna sanatate. Mai ales pe termen lung, ca stil de viata. In plus, practicarea activitatilor fizice contribuia la o stare generala de buna dispozitie si ajuta chiar si la dezvoltarea creierului, care este oxigenat mai bine. In masura in care vremea o permite, nu rata o zi fara o iesire in parc, in gradina sau intr-un loc de joaca larg si bine aerisit. Chiar si dansul, acasa, se pune. Impreuna cu tine, desigur.
Somn usor. Dupa ce incep sa-l constientizeze, unii copii incep sa se teama de somn. Fie li se pare ca nu mai detin controlul, fie au senzatia ca pierd timp de joaca. Explica-i cat de important e somnul pentru crestere. Invata-l sa adoarma singur, atunci cand simte nevoia, sa reziste impulsului. Stabileste-i o rutina ajutatoare: baita, papa, poveste, nani. Nu face caz daca se trezeste pe timpul noptii si nu-l stresa cu asta a doua zi.
Respecta soarele. Nu doar ca de la el ne vine o buna parte din energia care ne tine in viata, dar tot de la el ne vin si din ce in ce mai multe cancere de piele. Invata-ti copilul sa iubeasca lumina si caldura soarelui, dar protejandu-se de el cu palarii, ochelari de soare certificati, camasi subtiri cu maneca lunga si creme de protectie ultravioleta.
Hidrateaza-l. Invata-l de mic sa bea destule lichide: lapte, sucuri naturale, ceaiuri, apa plata. Celulele noastre au nevoie de apa pentru a functiona in regim optim. Arata-i cum sa bea singur cat are nevoie. Ofera-i o canuta numai a lui si tine-l cat mai departe de bauturile indulcite. Gusturile se formeaza, nu sunt ceva prestabilit.