Sos de rosii
2 kg de rosii
1 ceapa mare
1 morcov mare
frunze de telina
1 catel de usturoi
4 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingura de patrunjel tocat marunt
8 frunze de busuioc proaspat, taiate
sare si piper macinat
1 lingura de zahar (facultativ)
Daca se folosesc rosii proaspete, se scufunda 10 secunde in apa clocotita, apoi se clatesc cu apa rece. Se curata pielitele si se taie in doua pe orizontala. Se strang pentru a face sa iasa semintele, apoi se taie pulpa in bucati mici. Intr-o cratita, se calesc ceapa, morcovul, telina si usturoiul 5 minute, in putin ulei. Se adauga rosiile, patrunjelul, busuiocul, sarea, piperul si zaharul (facultativ). Se lasa sa fiarba totul, acoperit partial cu capac, in jur de 45 de minute, pana cand sosul scade. Pentru a obtine un sos mai omogen, se trec toate ingredientele fierte prin sita sau se mixeaza.
Articolul anterior Sos de portocale si vin alb Articolul următor Sos de marar