1. De ce este atat de importanta glicemia pentru mentinerea unui organism sanatos?
Glicemia este cantitatea de glucoza (zahar) din sange. Glucoza este una dintre principalele surse de energie pentru corpul nostru si provine din alimente ce contin zahar (dulciuri, fructe dulci) sau amidon (cereale, faina). Desi are multe beneficii, nivelul ridicat al glicemiei poate fi foarte daunator pentru sanatate, producand dereglari. In cazul unei glicemii scazute (hipoglicemie), pacientul se simte slabit, tremura si isi poate pierde chiar constiinta. Hiperglicemia poate duce la diabet zaharat sau pancreatic.
2. De cate ori pe zi trebuie sa isi verifice, un diabetic, glicemia?
Pentru o monitorizare optima a tratamentului in diabet, ghidurile internationale recomanda ca pacientii sa isi masoare nivelurile glicemiei de 7 ori pe zi, inainte si dupa masa. Valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociatia Europeana de Studiu a Diabetului (EASD) se incadreaza intre 73 - 110 mg/dl pe nemancate, iar valoarea anormala a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemancate.
3. Cum se foloseste un glucometru?
Indiferent de marca glucometrului tau, fiecare aparat trebuie sa contina un afisaj, un dispozitiv de intepare si benzi de testare. Inainte de testul propriu zis este foarte important sa va spalati pe maini cu apa calda si sapun pentru a elimina impuritatile care se
pot gasi pe piele si sa cititi cu atentie instructiunile de folosire a glucometrului.
Mai intai se pune banda de testare in glucometru, potrivit instructiunilor de folosire; se pregateste dispozitivul de intepare si se inteapa un deget pe lateral; se maseaza usor degetul in directia varfului degetului pentru a obtine o picatura mai mare de sange; se aplica picatura de sange pe banda de testare pe portiunea indicata in instructiuni.
4. Cum interpretam valorile obtinute?
Ghidurile internationale au stabilit ca valoare normala o glicemie situata intre 73 - 110 mg/dl pe nemancate. Dar daca valoarea glicemiei obtinute in urma testarii este peste 111 - 126 mg/dl poate sa indice un diabet latent; peste 126 mg/dl indica diabet.