Sos picant de rosii
7 kg de rosii coapte dar tari, zdrobite
1 kg ceapa curatata, taiata bucati mari
1 kg de morcovi curatati de coaja, taiati bucati mari
400 g frunze de telina taiate
300 g patrunjel verde, salvie sau busuioc
1 capatana de usturoi
250 ml ulei de masline extravirgin
1 lingurita de sare
Se pun, intr-o cratita mare, rosiile, ceapa, telina, ierburile si usturoiul si se fierb la foc mic, amestecand continuu. Se acopera cu capac si se lasa sa fiarba 2 h 30, amestecand din cand in cand. Se adauga uleiul si sarea si se lasa sa fiarba in continuare inca 1 h, la foc potrivit. Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca, apoi se toarna in borcanele sterilizate, lasand deasupra un loc gol de 1 cm pana la capac. Se inchid ermetic, se sterilizeaza borcanele intr-un vas cu apa clocotita, timp de 10 minute si se lasa la racit in vasul de sterilizat. Se depoziteaza pentru pastrare intr-un loc rece si intunecos. Se foloseste la preparatele cu paste.
Articolul anterior Pasta aromatizata de masline Articolul următor Anghinare conservata in ulei