Sos rosu cald
650 g rosii bine coapte
1 ceapa mica taiata bucati mari
frunze de telina taiate bucatI mari
1 morcov mic taiat bucati
1 catel de usturoi taiat marunt
2 lingurite de patrunjel tocat marunt
1 ardei
3-4 linguri ulei de masline extravirgin
1 lingurita mustar de Dijon
1 lingura otet de vin rosu
sare
Se scufunda rosiile 1 minut in apa clocotita, apoi se curata de pielite. Se taie in doua si se strang pentru a scoate semintele. Se scurg 15 minute intr-o strecuratoare. Intre timp, se pregatesc celelalte legume. Se taie bucatele rosiile si se pun intr-o cratita impreuna cu celelalte legume, cu usturoiul si patrunjelul. Se adauga ardeiul si se lasa sa fiarba aproximativ 1 h si 30 de minute, la foc mic, amestecand din cand in cand. Se paseaza apoi preparatul sau se mixeaza, se adauga uleiul, mustarul si otetul. Se sareaza dupa gust si se serveste fierbinte. Acest sos poate fi preparat cu mult inainte si incalzit chiar in momentul servirii. Se serveste cu carne fiarta sau cu friptura.
Variante
Pentru a da sosului un gust dulce-acrisor, se adauga otet (100 ml) si 1 lingura de zahar, dupa 1 h de fierbere. Se adauga putin piper pentru a avea un sos mai picant.