La bine si la greu, membrele “Clubului Sotiilor Dictatorilor”, potrivit businessinsider.com, se confrunta cu revolte, coruptie si nu numai.
Unele, precum Prima Doamna a Rwandei, Jeannette Kagame, isi folosesc pozitia pentru a sustine cauze caritabile. Altele, precum sotia presedintelui sirian Asma al Assad, sunt profesioniste in a inchide ochii la ceea ce se intampla in jurul lor si zambesc pentru fotografii.
Iata o lista cu 16 femei care se “ascund” in spatele dictatorilor, vazuti in acest caz drept conducatori ce incalca drepturile omului, interzic libertatea presei si folosesc diverse forme de oprimare a opozitiei.
Ana Paula dos Santos, sotia presedintelui Angolei, Jose Eduardo Dos Santos
Fost model, Paula dos Santos l-a cunoscut pe sotul ei in timp ce era stewardesa. In prezent are studii in domeniul educatiei si dreptului, fiind membra a International Steering Committee.
Sabika bint Ibrahim Al Khalifa, sotia regelui din Bahrain, Hamad bin Isa Al Khalifa
Pe langa faptul ca este o mama devotata pentru cei patru copii, Sabika bint Ibrahim Al Khalifa este o activista deschisa pentru drepturile femeilor si copiilor, atat in Bahrain cat si in lume, adresandu-se adesea Consiliului de Securitate al ONU referitor la numeroase probleme pe aceasta tema. Ea serveste drept sef al Consiliului Suprem pentru femei din Bahrain, incurajandu-le pe femei sa voteze si este, de asemenea, seful Societatii pentru femei si copii din Bahrain.
Chantal Biya, sotia presedintelui Camerunului, Paul Biya
Este cunoscuta drept un trendsetter, existand chiar si un cont de Tumblr dedicat coafurii ei, fiind in acelasi timp o personalitate sociabila. A avut intalniri cu Michelle Obama, Paris Hilton si cu Papa. Designerii europeni preferati ai Primei Doamne sunt Dior si Chanel, multe dintre tinutele acesteia fiind facute la comanda. Este cu 38 de ani mai tanara decat sotul ei si este membra a clubului African Synergy, compus din cele 22 de sotii ale sefilor statelor continentului african.
Hina Deby, sotia presedintelui Ciadului, Idriss Deby Itno
Considerata “noua Prima Doamna” sau cea de-a patra (ori chiar cea de-a treisprezecea, in functie de sursa), este indragita si renumita pentru frumusetea ei, fiind poate cea mai cunoscuta dintre numeroasele sotii ale presedintelui.
In pas cu moda si cu o educatie solida, Hinda Deby joaca rolul de stenograf al sotului si il sfatuieste de fiecare data cand trebuie sa ia o decizie.
Constancia Mangue, sotia presedintelui Guineei Ecuatoriale, Teodoro Pbiang Nguema Mbasogo
Prima Doamna a Guineei Ecuatoriale a fost premiata pentru promovarea drepturilor femeilor si copiilor prin intermediul ONG-ului pe care l-a fondat in acest scop.
Zeinab Suma, sotia presedintelui Gambiei, Yahya Jammeh
Majoritatea informatiilor despre Zeinab Suma, Prima Doamna “oficiala” a Gambiei, au conotatii negative. Este numita de la materialista, pana la pungasa sau “demon caruia ii face placere sa vada populatia suferind”.
Sotul sau si-a luat o a doua sotie mai tanara in 2010, care a impins-o pe Zeinab Suma sa protesteze, mutandu-se in Statele Unite si amenintand cu divortul pana cand acesta a renuntat la cea de-a doua sotie. Suma este mama celor doi copii ai presedintelui si nu este cunoscuta pentru activitati remarcabile, asa cum se intampla in cazul sotiilor de dictatori prezentate pana acum.
Rania Al Abdullah, sotia regelui Iordaniei, Abdullah II ibn Al-Hussein
Regina Rania s-a nascut in Kuwait, are o educatie solida si a lucrat in zona de marketing, pentru Citibank, dupa care a avut un job la Apple, in Amman.
De cand s-a casatorit, si-a folosit pozitia pentru a sprijini diverse sectoare ale societatii iordaniene si nu numai. A fost numita cea mai frumoasa Prima Doamna de catre cei de la Harper si Queen Magazine in 2011.
Sara Nazarbayeva, sotia presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev
Este fondatoarea unui fond caritabil pentru copii, Bobek, care i-a adus premiul Ihsan Dogramaci Family Health Foundation Prize din partea World Health Organization in 1997.
Desi militeaza pentru drepturile copiilor, Nazarbayeva a dezvaluit ca nu sustine adoptiile in cazul unor parinti din alte tari.
“Trebuie sa avem grija de copiii nostri si sa nu ii trimitem in strainatate.”
Citeste continuarea in pagina urmatoare!
Ri Sol-ju, sotia liderului nord-coreean Kim Jong-un
Prima Doamna denumita de catre cei de la Global Post “Kate Middleton din Coreea de Nord” a fost identificata abia in urma cu un an ca fiind sotia liderului. Pana atunci, aparea in fotografii alaturi de el fara a-i fi dezvaluita identitatea.
Se stiu foarte putine informatii despre ea in afara de faptul ca are in jur de 30 de ani si ca provine dintr-o familie buna. Cu toate acestea, exista zvonuri potrivit carora ar fi fost protagonista unui film erotic si ca ar fi avut un stil de viata promiscuu. Se spune ca sotul acesteia a ordonat executarea a noua muzicieni care se presupune ca imprastiau astfel de zvonuri despre ea, potrivit NBC World News.
Jeannette Kagame, sotia presedintelui Rwandei, Paul Kagame
Jeannette Kagame s-a intors in Rwanda dupa genocidul din 1994 si a castigat de atunci numeroase lupte pentru drepturile femeilor si copiilor. Activitatea ei s-a concentrat pe indepartarea epidemiei HIV/SIDA si pe imbunatatirea vietii celor afectati. Datorita eforturilor Primei Doamne a Rwandei, cazurile de infectare cu HIV au fost reduse la jumatate iar testarea in randul femeilor a crescut de sase ori in ultimul deceniu.
Cele 30 de sotii ale regelui Arabiei Saudite Abdullah bin Abdulaziz Al Saud
Regele Abdullah a avut mai mult de 30 de sotii de-a lungul vietii si se stiu foarte putine despre ele individual. Casatoria si urmasii sunt folosite pentru a cimenta aliante. Tatal lui, Regele Abd al-Aziz, s-a casatorit cu o fiica a fiecarui sef de trib din tinutul sau. Regele Abdullah este tatal a cel putin 35 de copii si foloseste regulat injectii hormonale si abuzeaza de Viagra.
Desi nu se stie foarte multe despre ele, femeile din casa regala joaca un rol major in politica. In spatele zidurilor palatului, au loc intalniri regulate cu regele, in care acesta le explica punctul lui de vedere si le asculta parerile.
Inkhosikati LaMbikiza, sotia regelui Swaziland, Mswati al III-lea
Regina Inkhosikati LaMbikiza este sotia principala, fiind una dintre cele 15 neveste ale regelui. A renuntat la scoala la varsta de 16 ani pentru a se casatori cu el, devenind prima sotie pe care a ales-o el insusi. Primele doua au fost alese de familia regala, in urma unor aranjamente financiare sau politice.
A sfidat, totusi, traditia, continuandu-si studiile dupa ce s-a casatorit si obtinand o diploma in drept. Cu toate acestea, nu are voie sa practice, intrucat ar putea exista presiuni, iar judecatorii s-ar putea simti obligati sa dea sentinte in favoarea ei. In schimb, regina a ales sa influenteze cultura in alte moduri, fiind prima regina din Swaziland care a inregistrat un album cu muzica gospel. A reusit, de asemenea, sa impresioneze presa americana prin alegerile vestimentare indraznete.
Asma al-Assad, sotia presedintelui Siriei, Bashar al-Assad
Frumoasa britanica Asma al-Assad i-a fost alaturi presedintelui la bine si la rau, in timp ce averea acestuia a depasit 1 miliard de dolari iar razboiul civil a luat amploare in Siria.
S-au cunoscut la Londra, unde ea lucra ca bancher, iar Assad studia pentru a deveni chirurg. S-au casatorit la scurt timp dupa ce el a preluat functia de la tatal sau in 2000 si si-au castigat notorietatea proiectand o imagine “moderna”.
Mama a trei copii a devenit controversata pentru sedintele de shopping extravagante, fotografii false ce prezentau activitati de caritate pe contul de Instagram al presedintelui si nu numai.
Tatyana Karimova, sotia presedintelui Uzbekistanului, Islam Karimov
Prima Doamna si sotul ei intampina probleme semnificative in cuplu, acestia fiind despartiti si avand un conflict cu fiica lor cea mare. In luna noiembrie a anului trecut, Karimova si fiica ei s-au certat pe Twitter. Fiica o acuza pe mama ei de practicarea vrajhitoriei si ca a amenintat-o ca o distruge pentru ca ar fi intervenit in afacerile indoielnice ale Primei Doamne.
Karimova este economist de meserie si se ocupa cu acte de caritate, insotindu-l pe presedinte cand efectueaza vizite in tara sau in strainatate.
Cilia Flores, sotia presedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro
Flores si Maduro s-au cunoscut in urma cu 19 ani prin intermediul lui Hugo Chavez, prieten comun. Maduro era bodyguardul acestuia, iar Flores o avocata impulsiva care s-a ridicat din saracie, membra a echipei care il apara pe Chavez si i-a castigat libertatea dupa o lovitura de stat esuata.
Flores, numita de sotul ei “Prima Luptatoare”, l-a urmat pe acesta, devenind prima femeie presedinte a National Assembly, iar anul trecut a fost numita procuror general al Republicii.
Grace Mugabe, sotia presedintelui Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe
Cu 41 de ani mai tanara decat sotul ei, Grace era secretara presedintelui cand au inceput sa aiba o aventura in anii ‘80. Doi dintre cei trei copii ai cuplului s-au nascut in timp ce acesta era casatortit cu fosta lui sotie, Grace si Robert casatorindu-se abia la cativa ani dupa ce aceasta a decedat.
Stilul de viata extravagant al Primei Doamne si sedintele de shopping peste hotare i-au determinat pe opozantii presedintelui sa o numeasca in mod ironic “Disgrace” (Rusine), in timp ce aceasta prefera sa i se spuna “mama natiunii ”.
Citeste si:
Batalia sexelor in 2013: Momente cheie pentru femeile din intreaga lume
Walt Disney nu angaja femei ca desenator - Cum arata o scrisoare de refuz
Femeile, oameni de mana a doua - 50.000 de victime cu povesti tulburatoare