Faptul ca muzica actioneaza asupra emotiilor nu mai trebuie argumentat – fiecare ne-am lasat macar o data vrajiti de armonii sonore. Muzica ne calmeaza, ne invioreaza spiritul, ne impaca cu noi insine, ne ajuta sa ne constientizam mai bine sentimentele. Daca fiecare dintre noi stim ce inseamna sa iti lasi corpul in voia muzicii, reversul este mult mai putin cunoscut: sa-ti transformi propria miscare in sunet si armonii muzicale.
Pe baza acestui bio-feedback s-a dezvoltat in Anglia, in urma cu 20 ani, metoda Soundbeam: miscarile sunt interceptate de senzori cu ultrasunete, iar impulsurile respective sunt transformate in sunet si muzica printr-un program computerizat.Anul acesta, Fundatia Aquarius a adus aceasta metoda in premiera in Romania printr-un proiect inedit de terapie pentru copiii cu disabilitati psiho-locomotorii, realizat cu sprijinul programului MOL pentru sanatatea copiilor POT AJUTA?
Cei 15 copii participanti la programul de terapie fac parte din Centrul de Sanatate Mintala al IOMC Bucuresti, si sufera fie de disabilitati locomotrii (pareze, tetrapareze, atrofii musculo-scheletale, etc) sau tulburari comportamentale (hiperkinezie, tulburari de atentie si/sau disabilitati de vorbire si comunicare (retard, tulburari de tip autist, paralizie cerebrala etc).
Terapia a avut efecte vizibile atat in recuperarea disabilitatilor locomotorii, prin imbunatatirea performantelor de motricitate (in special motricitate fina) si a coordonarii miscarilor, cat si in stimularea concentrarii, a capacitatii de exprimare si comunicare.
Incantati de melodiile pe care le produc prin miscare, copiii sunt stimulati sa paseasca si sa se deplaseze singuri, sa-si diferentieze miscarile in functie de sunetele pe care le produc, sa-si depaseasca frica si emotiile. In joaca, ei devin constienti de un potential creativ si de comunicare greu accesibil in mod uzual prin alte metode (kinetoterapie, gimnastica medicala, logopedie etc).
In toate cazurile s-au inregistrat valoroase rezultate terapeutice, diferentiate in functie de tipul afectiunii. Desi Soundbeam are rezultate mai spectaculoase in special in cazul copiilor cu disabilitati locomotorii si cu dificultati de comunicare/invatare, s-au inregistrat modificari pozitive si in cazul copiilor cu autism, note autiste, tulburari de comportament si de integrare. Prin actiunea muzicii asupra corpului emotional, acestia se relaxeaza, sunt mai atenti si mai concentrati, contactul vizual este mai frecvent si intentionat, creste nivelul de acceptare a celor din jur si se deschide o cale spre constientizarea si exprimarea emotiilor.
Puteti viziona online mai multe informatii despre metoda:
http://www.fundatia-aquarius.ro/ro/news
http://www.primatv.ro/stiri-focus/terapie-prin-muzica-1.html
Proiectul a acordat o importanta deosebita implicarii parintilor in programul de terapie. Intelegerea problemelor copiilor cu disabilitati si a modalitatii optime de a-i sprijini au fost discutate permanent, iar parintii au primit informatii si recomandari pentru a sustine procesul de recuperare si integrare.
Terapia emotionala si terapia prin sunet si muzica au o pondere speciala in corectarea deficientelor psihosomatice si emotionale. Vindecarea oricarui tip de afectiune presupune corectarea dezechilibrelor pe mai multe niveluri: fizic, psihic si emotional. Vindecarea se poate obtine lucrand concomitent cu mai multe terapii: dieta, fitoterapie, homeopatie, terapie emotionala si nu in ultimul rand, terapie prin sunet si muzica. Daca Soundbeam se completeaza cu aceste terapii, rezultatele pot fi mult mai rapide si de durata.