Aparatul minune
Unele aparate dispun si de un monitor care iti va arata daca totul este in regula. Un cronometru va masura durata fiecarui ciclu, iar un senzor va detecta temperatura aerului si a apei pentru ca vasele tale sa fie spalate in conditii optime. Un alt senzor iti va arata daca nivelul apei se ridica prea mult si activeaza functia de scurgere pentru a impiedica revarsarea apei din aparat. Unele spalatoare de vase prezinta senzori care iti arata cat de murdara este apa cu care tocmai ti-au fost spalate vasele. Cand apa este curata, atunci si accesoriile tale din portelan sunt curate, lucru pe care robotul de bucatarie ti-l va indica.
Daca te-ai hotarat deja si vrei sa-ti achizitionezi o astfel de „bijuterie” pentru bucataria ta, trebuie sa verifici daca aparatul in cauza are toate aceste facilitati si viata ta va fi si ea mai usoara.
Cum functioneaza un spalator de vase
Apa dintr-un spalator de vase este incalzita la 130-140 F, apoi este pompata cu forta, in jeturi, spre vasele murdare. Cand vasele sunt deja spalate si clatite, apa murdara se scurge iarasi in bazinul cu care este prevazut aparatul, unde pompa o propulseaza in afara aparatului. Desigur, in functie de tipul de robot, apa poate fi directionata chiar in conductele de sub chiuveta sau direct in chiuveta. Pasul final, uscarea vaselor, este optional. Daca vrei sa nu consumi prea multa energie electrica, le poti lasa pur si simplu sa se usuce singure.
Chiar daca „masinaria” ta are rolul principal in procesul de spalat vase, rebuie sa-ti aduci si tu contributia. Exista cateva indicatii care te vor ajuta sa-ti folosesti spalatorul de vase cat mai eficient.
• Nu folosi un detergent de vase obisnuit, ci unul cu o formula speciala pentru astfel de parate. Altfel risti sa se reverse spuma de la detergent;
• Intoarce partea cea mai murdara a vaselor catre jetul de apa;
• Nu amesteca vasele de otel cu cele de argint, pentru a nu se degrada;
• Pentru o curatare cat mai buna, tacamurile care au aceeasi forma nu trebuie puse unele langa altele;
• Nu pune obiecte din lemn, fonta sau cristal. Ar fi de preferat sa le speli in mod traditional;
• Pune in functiune spalatorul de vase atunci cand esti sigura ca la robinet este presiune mai mare pentru o curatare mai buna;
• Daca apa este prea dura, foloseste putin mai mult detergent;
• Nu introduce in spalator vase din plastic, mai ales daca vrei sa le usuci.
Scapa de probleme
Cateodata poti sa intampini si probleme. Daca vasele nu sunt curatate bine, inseamna ca ai probleme cu presiunea apei. Mineralele din apa pot astupa jeturile de apa, dar le poti curata cu o sarma sau cu un ac. Ar fi bine sa pui, o data pe luna, niste otet in recipientul pentru detergent. Alteori, apa murdara nu se scurge. Este posibil ca spuma de la detergent sa fie detectata drept apa. Atunci foloseste mai putin detergent. Aparatele moderne de spalat vase functioneaza toate cam in acelasi fel. Chiar si cele mai ieftine iti spala bine vesele.
Primii factori pe care trebuie sa-i iei in calcul atunci cand iti cumperi un astfel de robot de bucatarie sunt durabilitatea, marimea si facilitatile pe care le prezinta. Un spalator de vase cu dimensiune mai mica poate fi mai usor de manevrat, consuma apa mai putina si iti poate spala vasele in doar 20 de minute. Daca ai o familie numeroasa, iti poti cumpara un model mai mare. Ideea este sa ai si unde sa-l plasezi. Unele modele mai ieftine au bazin de plastic si filtrele trebuie curatate de resturi de mancare manual, in timp ce modelele mai performante sunt prevazute cu bazine din otel inoxidabil, iar filtrele se curata singure. In cazul in care vrei sa-ti iei un aparat competitiv, cu un design modern, trebuie sa ai in vedere ca acesta iti poate consuma foarte mult energie electrica, dar daca esti sensibila la zgomot, un robot de bucatarie performant este ideal pentru tine.